0527 61 47 67
Stuur ons een e-mail
Support
Aanmelden nieuwsbrief

naar overzicht

Keuze-hulp: de weg naar een passend ERP-systeem

Je kent het wel: je bent op zoek naar een ERP-systeem dat aansluit op de processen binnen jouw bedrijf. Dat is nog niet zo gemakkelijk! Er zijn namelijk tal van aanbieders van pakketten met ieder haar eigen voor’s en tegen’s. Om de juiste keuze te maken heb je inspraak nodig van verschillende afdelingen, maar vooral het management moet achter je staan. Hoe voorkom je keuzestress?

Manage de verwachtingen
Uiteraard zorg je ervoor dat je informatiebehoefte helder is. Wat wil je bereiken en wat verwacht je van je ERP-software? Maak je bedrijfsdoelstellingen helder en ga na in welke mate een ERP-systeem je hierbij kan helpen. Maar ook wat je noodzakelijk vindt: functionaliteit en gebruiksgemak staan ongetwijfeld in de top 5. Ga tot de kern: hoe helpt een ERP-systeem jou om interne processen te stroomlijnen en versnellen zodat de organisatie kan groeien.

En daar sta je dan. Alle voorbereidingen gedaan, je hebt er wel een ‘gevoel’ bij, maar hoe maak je nu de juiste keuze?

Voorkom koudwatervrees
Het is natuurlijk nogal een beslissing. Een beslissing die de start geeft aan een groot intern project met een forse investering. Daarnaast ga je een jarenlange relatie aan met je ERP-partner.

Voorkom het bekende ‘door de bomen het bos niet meer zien’. Nodig maximaal vier of vijf leveranciers uit. Maak een trechter waardoor er steeds een aantal leveranciers afvallen, totdat je uiteindelijk met één aanbieder aan tafel blijft. Te veel keuze leidt tot twijfel, en twijfel leidt tot uitstel.

Je maakt een shortlist van leveranciers en zorgt ervoor dat je collega’s weten aan welke criteria de demo’s moeten voldoen. Bijvoorbeeld:

  • Sluit het ERP-systeem naadloos aan met de andere bedrijfssystemen. Je wilt natuurlijk dat alle gegevens met elkaar communiceren, zodat jij een zo compleet mogelijk overzicht hebt.
  • Daarnaast is het tegenwoordig niet meer genoeg om alleen op kantoor toegang te hebben tot je ERP-systeem. Je wilt dat alle gegevens voor medewerkers overal mobiel beschikbaar zijn.
  • Kent de leverancier jouw markt en begrijpt hij jouw bedrijf? Elke branche is anders en werkt anders, het ERP-systeem moet jouw bedrijf aanvoelen en versterken. Ook de leverancier, die jouw partner zal worden, moet begrijpen hoe jouw organisatie werkt.
  • Niet onbelangrijk: Wat gaat het nou werkelijk kosten? Je hebt de aanvankelijke aanschafprijs, maar ook afrekening per gebruiker of document.  Of is een abonnement per gebruiker per maand, dus zonder aanschaf van licenties, de beste optie? Zo heb je geen investeringsdrempel en kun je makkelijk gebruikers opschalen en weer verminderen.
  • Maar ook, hoe gaat de leverancier om met nieuwe technologieën? Krijg jij hier toegang toe en word jij betrokken bij het ontwikkelen van oplossingen.

The moment of truth
Wanneer je de uiteindelijke beslissing tot de laatst overgebleven leveranciers gaat maken, kijk dan terug naar het originele pijnpunt. Wat was de primaire oorzaak waardoor je op zoek ging naar een ERP-systeem? Welke leverancier lost dat het beste op? En vergeet niet: je maakt niet alleen een keuze voor een softwarepakket, je kiest tevens voor een partner die jou op weg kan helpen met het bereiken van jouw doelstellingen.

 

gerelateerde blogs

De voordelen van een <b>app</b> met de veiligheid van een <b>ERP</b>-systeem

De voordelen van een app met de veiligheid van een ERP-systeem

In de afgelopen decennia hebben veel bouwbedrijven geïnvesteerd in bedrijfsinformatiesystemen met als doel om financiën en projecten beter onder controle te krijgen. De meeste bedrijven hebben dat nu min of meer voor elkaar. Deze bedrijfsinformatiesystemen kenmerken zich door een sterke gerichtheid op de betrouwbaarheid en volledigheid van cijfers en transacties. De administratie moet gewoon kloppen. Dergelijke systemen leggen een sterke nadruk op vaste processen en informatiestromen.

Snel uw <b>Metacom</b>-processen <b>optimaliseren</b>?

Snel uw Metacom-processen optimaliseren?

Toen ik bijna 10 jaar geleden begon te werken bij VanMeijel was het werken met Metacom vooral heel erg administratief. In die tijd kreeg je de eerste smartphones, maar nog niet zoals we die nu kennen. Mobiel internet was er eigenlijk niet, hoogstens stuurde je een klein fotootje per MMS.

Aan de slag met <b>digitaal</b> <b>factureren</b> in Metacom

Aan de slag met digitaal factureren in Metacom

Voor het schrijven van deze blog werd ik geïnspireerd door het volgende bericht: ‘Voor startende ondernemingen is digitale facturatie geen issue, de facturen worden per definitie in pdf formaat toegezonden. Wil je een papieren factuur, dan betaal je een toeslag van EUR 1,-- per factuur.’

evenementen

Webinar | Automatisch installeren van VanMeijel producten

Bij VanMeijel willen we graag onze producten, zoals Metacom+, automatisch opleveren. Automatisch opleveren biedt vele voordelen voor de klant en voor ons.

Lees verder

case studies

Van Werven realiseert zelf procesinnovaties met Metacom Online

bekijk de case study

nieuws

Het gemak van digitaal factureren

Dagelijks gaan bij bouwbedrijven talloze facturen de deur uit. Vaak loopt deze facturering nog via papier. Deze handmatige verwerking zorgt voor veel onnodig administratief werk. Waarom dus niet overstappen op digitaal factureren? Het is sneller, makkelijker en scheelt veel werk. Digitaal facturen wordt steeds meer de standaard. Ook Metacom ondersteunt deze oplossing.

Lees verder