0527 61 47 67
Stuur ons een e-mail
Support
Aanmelden nieuwsbrief

naar overzicht

IT is net een graafmachine. Waarom investeren juist nú een goed idee is.

Blog_IT_bouw_is_net_een_graafmachine_vanmeijel.png

De bereidheid om te investeren in IT neemt toe. En dat moet ook, want de digitale revolutie in de bouw en infra stopt niet. In de sector wordt nog veelal gedacht in asfalt, bagger en shovels. Toch is investeren in nieuwe technologie en IT onvermijdelijk om te overleven in de digitale wereld. Maar waarom moet je nu investeren in IT? En hoe pak je dat aan?

IT is net een graafmachine
Een graafmachine en IT hebben meer overeenkomsten dan je denkt. In gesprek met een klant kwamen we samen tot deze conclusie. Een graafmachine is een middel om op een efficiëntere manier te graven. Je zou ook met een schep kunnen graven, maar met een graafmachine ben je sneller en goedkoper. Niet altijd hoor ik je denken, je moet wel het meest geschikte middel voor de klus kiezen. En een graafmachine van 10 jaar geleden is niet meer hetzelfde als een nieuw model. Graafmachines zijn verbeterd qua vermogen, snelheid, bereik, energieverbruik, etc. Ze zijn efficiënter geworden. En dat is is precies zo met IT.

“Take care of your employees, and they’ll take care of your business. It’s as simple as that.”

Richard Branson is niet alleen bekend van zijn succesvolle business, maar ook van zijn oneliners. Deze heb ik van hem geleend. Ik verwacht van mijn werkgever dat hij mij de middelen geeft om mijn werk goed te kunnen doen. Als ik op de bouwplaats met een shovel van 10 jaar oud moet werken, waar al jarenlang geen onderhoud aan gedaan is, die met duct tape aan elkaar geplakt is en die niet voldoende vermogen heeft om lekker te kunnen werken, dan word ik niet heel gelukkig. En dat is precies zo met IT.

Mensen in je organisatie verwachten nou eenmaal dat IT helpt om het werk beter te kunnen doen. Je smartphone is tegenwoordig super gebruiksvriendelijk, crasht nooit (als je ‘m tenminste niet laat vallen), je kan er mooie foto’s mee maken, chatten met je vrienden en nog 1000 andere dingen. Het is een superhandig hulpmiddel in je dagelijks leven. Dit is het niveau waar mensen privé aan gewend zijn, maar wat in een zakelijke omgeving vaak nog niet gehaald wordt.

Nieuwe technologie brengt nieuwe verwachtingen
Kortom, mensen in je organisatie verwachten dat IT hen helpt om het werk beter te kunnen doen. Maar je klanten verwachten ook meer: meer transparantie, snelheid, kwaliteit, etc. Hier zie ik dat moderne IT oplossingen goed op inspelen. Waar ERP systemen voorheen voornamelijk intern gericht en gesloten waren, zie je dat nieuwe technologie steeds meer open is en gericht op communicatie met derden.

Zoals een moderne graafmachine een middel is om efficiënt te kunnen graven maken moderne IT oplossingen je processen efficiënter. Veel van onze klanten worstelen nog met data op verschillende plekken, informatie op papier die overgetypt moet worden of verloren gaat en een gebrek aan actuele informatie om je projecten te volgen. Tien jaar geleden was dit soms acceptabel, nu niet meer.  

Je werkt nu natuurlijk met (meerdere) IT systemen, vaak ook met een ERP. Als je dat ERP systeem tien jaar geleden hebt ingericht en daarna weinig onderhoud hebt gedaan, of misschien is je business juist erg veranderd in die tijd, dan zal je het gevoel herkennen dat je eerder geremd wordt door je IT, dan gefaciliteerd.

De sleutel naar slimmer werken
En dat is jammer. Want er zijn zoveel nieuwe mogelijkheden die je helpen het werk te vereenvoudigen en te verbeteren. Denk aan automatisch calculeren en plannen op basis van een 3D model, dagelijks digitaal je uren te registreren vanaf een mobiel zodat je projecten kunt bewaken en real time inzicht in de belangrijkste KPI’s om je bedrijf te sturen. Dit zijn slechts een paar voorbeelden hoe IT oplossingen je processen efficiënter kunnen maken en je kosten beheersbaar houden.

Vorige week vroeg een klant: “Jelle, ik wil mijn business verdubbelen maar geen extra kantoorpersoneel. Kan je mij daar bij helpen?” Mijn passie ligt in het realiseren van dit soort verbeteringen. Vaak met behulp van IT oplossingen, maar ook door procesverbeteringen door te voeren. Dat is waar ik energie van krijg.

Ik heb je in deze blog meerdere voorbeelden gegeven waarom investeren in IT zo belangrijk is. Kijk eens kritisch naar je organisatie, je processen en je IT. Herken je deze voorbeelden? Dan is het hoog tijd om hier iets aan te doen. Maar hoe pak je dit aan, waar begin je en welke toegevoegde waarde kan IT daar bij hebben? 

In deze blog vertel ik je hoe je het maximale uit je IT investering kunt halen.

gerelateerde blogs

Evenementen

Webinar_materieelverhuur_klein

Webinar | Materieelverhuur in Metacom: een optimaal proces

Materiaal en materieel zijn kostbare activa binnen jouw organisatie. Dit wil je goed kunnen beheren, om het zo optimaal mogelijk in te zetten. Waar is het, wat kost het, wat zijn de opbrengsten? Optimaliseer daarom je materieelverhuur proces met Metacom.

Lees verder

case studies

Realtime inzicht in logistieke planning

bekijk de case study

nieuws

VanVelsen-mtco

Digitaliseren van kritische bedrijfsprocessen essentieel voor veel bedrijven in de gww | Van Velsen Reflectielijnen

“Duizenden werkopdrachten per jaar en een veelvoud aan werkdocumenten die van de buiten- naar de binnendienst gaan en verwerkt moesten worden. Dat kan handiger”, dacht Jasper van Wilsem, controller bij Van Velsen Reflectielijnen (VVR). Het bedrijf is gespecialiseerd in het aanbrengen van belijning en markering. Vanaf 2018 heeft VVR met Van Meijel Automatisering een ware professionaliseringsslag ingezet, waarbij diverse documentstromen gedigitaliseerd zijn, waaronder het werkbonnenproces.

Lees verder