0527 61 47 67
Stuur ons een e-mail
Support
Aanmelden nieuwsbrief

naar overzicht

Inzicht in de liquiditeit van je bedrijf

liquiditeitsprognose-blog

In deze tijd hoor ik vaak dat inzicht in je liquiditeit van groot belang is, juist nu! Natuurlijk begrijp ik dat je zorgen kan hebben over je financiële positie in crisistijd, maar inzicht in de liquiditeitspositie is natuurlijk áltijd van belang. Ach.. laten wij die discussie hier niet voeren. Maar laat mij van het moment gebruik maken om een, volgens ons, onderbelichte functionaliteit in Metacom te presenteren. Namelijk, de liquiditeitsprognose.

Liquiditeitsprognose
De functionaliteit liquiditeitsprognose is al vele jaren onderdeel van de module Metacom financieel. In een eerdere publicatie heeft Van Hattum en Blankevoort de meerwaarde van de liquiditeitsprognose beschreven voor hun organisatie. Veel relaties hebben al de beschikking over deze functie binnen Metacom. Toch is het een functionaliteit die nog niet door iedereen wordt omarmd. Voor financiële rapportages wordt vaak Excel gebruikt. Controllers zijn lang niet allemaal op de hoogte van de mogelijkheden om delen hiervan, automatisch, in Metacom te laten uitvoeren.

De liquiditeitsprognose geeft, zoals de naam al doet vermoeden, inzicht in de ontwikkeling van de liquiditeit van je bedrijf. De liquiditeitsprognose wordt berekend voor iedere administratie. Vanuit consolidatieniveau kijk je naar “het grote plaatje” en vervolgens kan je inzoomen naar de cashflow stromen in de onderliggende administraties.

Met de genoemde functionaliteiten behoudt je flexibiliteit en vergroot je de betrouwbaarheid van de gemaakte forecast.

Waarom gebruik je de liquiditeitsprognose in Metacom?
Het is veel werk om vanuit grootboekrekeningen de liquiditeit te voorspellen. Soms vinden er hele exercities plaats om handmatig de gegevens over te typen in Excel. Het kost dus veel tijd om een voorspelling te maken op basis van informatie uit het grootboek. Daarom vallen veel bedrijven terug op historische patronen. In de huidige situatie kan je je afvragen wat de waarde is van historische patronen. Dit is dus niet langer meer nodig, aangezien je met één druk op de knop een prognose kan maken op basis van grootboekrekeningen.

We zien hele exercities waarbij gegevens handmatig worden overgetypt in Excel. Het kost dan onnodig veel tijd om een voorspelling te maken op basis van het grootboek.

Een tweede argument is om de kans op fouten te minimaliseren. In Excel is een foutje zo gemaakt, zeker wanneer je bezig bent in complexe sheets met betrekking tot de cash flow prognose. Zo hoorde ik laatst een voorbeeld over een bedrijf wat zijn prognoses maakt in Excel: een betaling moest worden versleept naar een andere periode, per ongeluk werd deze gekopieerd en plots had het bedrijf een ton minder liquiditeit in de prognose. Zoek dan maar eens uit waar het fout is gegaan. 

Richt het snel in
Het inrichten van de liquiditeitsprognose is relatief snel gedaan. Neem contact op met jouw contactpersoon bij VanMeijel en onze consultants richten dit voor je in (uiteraard op gepaste afstand). 

Met de liquiditeitsprognose in Metacom bieden wij jou meer rust in tijden van grote economische onzekerheid.

Evenementen

workshopmetacomonline_klein.png

Workshop Metacom Online in Emmeloord | Modelleer zelf een bedrijfsproces | = VOL!

Wil je leren hoe je zelf papieren werkprocessen kunt digitaliseren of apps kunt bouwen? Je bent welkom bij deze workshop.

Lees verder

case studies

De Klerk ervaart rust op financieel gebied met Metacom+ Projecten

bekijk de case study

nieuws

Haegens_kiestvoorMetacom

Digitaal hijsen in plaats van digitaal bouwen Haegens | horizontaal en verticaal transport kiest voor Metacom

Haegens | horizontaal en verticaal transport (Haegens) kiest voor een toekomstbestendig ICT landschap. Het horizontaal- en verticaal transport bedrijf uit het zuidelijke Elsendorp is een onderneming met ca. 30 kranen én ca. 30 trucks/opleggers. Naast de verhuur van kranen, vrachtauto's en rijplaten, bestaat de vloot van Haegens uit autolaadkranen, bakwagens met rijplatenkranen, verreikers en diverse machines t.b.v. het uitvoeren van machineverhuizingen (zoals heftrucks, compactkranen, Pick & Carry kranen en een speciaal ingerichte gereedschapswagen).

Lees verder