0527 61 47 67
Stuur ons een e-mail
Support
Aanmelden nieuwsbrief

naar overzicht

Internet of things: dichterbij de bouwplaats dan je denkt

Hier bij VanMeijel op kantoor hebben we een shovel staan. Een strak model op schaal, gemaakt van LEGO. Een mooi accessoire voor het interieur, maar de echte kracht? Deze machine is uitgerust met sensoren, en staat via internet in contact met Bizzstream middels de microcontroller. Deze directe koppeling zorgt voor eindeloze mogelijkheden. Denk aan het automatisch inplannen van onderhoud van materieel, nauwkeurige verwerking van gebruikte materialen, CO2 uitstoot bijhouden. Zo weet je wat er écht gaande is in het bedrijfsproces. Is dit de toekomst in de bouw?

We hebben de symbiose van elektronica en IT eerder besproken in deze blog. De vergroeiing van elektronica en IT geeft geweldige mogelijkheden om bedrijfsprocessen in de bouw te innoveren, fouten te verminderen en de productiviteit te verhogen. Het is belangrijk om als bouwbedrijf hier een visie op te ontwikkelen want ook de bouw, logistiek en IT vergroeien met elkaar.

Maar welke gevolgen kan internet of things daadwerkelijk hebben voor de bouw? We gingen het ontdekken door klein te beginnen: het prototype op basis van een LEGO-shovel is het voorbeeld van de bouwplaats op schaal vertaald. Middels de sensoren staat de machine in direct contact met software. De geregistreerde ‘draaiuren’ worden door de sensor doorgegeven aan de microcontroller, gekoppeld via de wifi aan Bizzstream. Dit is de eerste module van Metacom Online.
Bij 500 (fictieve) draaiuren is de shovel toe aan onderhoud: het lampje wordt oranje. Het systeem geeft dit direct door aan Bizzstream en de status in de administratie verandert. Op het moment dat de medewerker inlogt, krijgt hij de melding binnen en kan diegene een onderhoudsbon inplannen. Na onderhoud is de shovel weer gebruiksklaar, zichtbaar aan het groene licht. Op die manier stuur je de machine vanuit de bedrijfsadministratie weer aan.

De LEGO-shovel is een slechts een weergave van de digitale transformatie op schaal, een zoektocht naar de mogelijkheden voor de bouw. Kijken we bijvoorbeeld naar een machine dan zien we dat deze bergen informatie registreert: GPS locaties, draaiuren, brandstofverbruik, CO2 uitstoot. Machine-gegenereerde data kun je gebruiken voor onderhoud, maar óók als projectinformatie. Realtime communicatie tussen bedrijf en machine.

Echter zien we in de praktijk een gat tussen de mogelijkheden die er zíjn en de mogelijkheden die worden gebruikt. Een prachtige mogelijkheid is bijvoorbeeld het bijhouden van CO2 uitstoot: hiermee kun je achteraf de duurzaamheid aantonen. Exacte gegevens wat je kan meenemen naar nieuwe opdrachtgevers. Een ander voorbeeld is het gewicht dat de shovel kan wegen, hoeveel inhoud er in de bak zit, hoeveel er in de vrachtwagen wordt gekiept. Of wanneer de machine gestolen is: middels het noteren in Bizzstream wordt de machine geblokkeerd.

Dat soort koppelingen zien we nog maar beperkt in de bouw. Waarom moeten deze registraties nog plaatsvinden op een handmatige manier, als je het alle input al hebt op het moment van uitvoering? De machine data kan via Bizzstream rechtstreeks de bedrijfsadministratie ingeschoten worden. De LEGO-shovel laat het zien. Deze directe input kan ervoor zorgen dat het handmatig bonnen schrijven verleden tijd is. Dat is een stap die veel bedrijven nog kunnen maken.

Lees hier meer over Metacom Online en Bizzstream

gerelateerde blogs

{relblog:rel-blog-nl-title}

{relblog:rel-blog-nl-title}

{relblog:rel-blog-nl-intro}

{relblog:rel-blog-nl-title}

{relblog:rel-blog-nl-title}

{relblog:rel-blog-nl-intro}

{relblog:rel-blog-nl-title}

{relblog:rel-blog-nl-title}

{relblog:rel-blog-nl-intro}

Evenementen

Webinar | De leveranciersbonnen digitaal met Metacom Online

Als bouwbedrijf koop of huur je dagelijks veel in tijdens de uitvoering van een bouwproject. Of het nu gaat om personeel, materialen of materieel: de administratie van de externe bonnen kosten veel tijd. Zeker wanneer de inkopen nog  worden gedaan met een bonnenboekje.

Lees verder

case studies

Van Werven realiseert zelf procesinnovaties met Metacom Online

bekijk de case study

nieuws

Bolkesteijn Infrastructuur B.V. slaat nieuwe weg in met Metacom+

Bolkesteijn Infrastructuur B.V. heeft een nieuwe weg ingeslagen door te kiezen voor Metacom+. Door te werken met het Metacom platform verwacht het Hoogeveense aannemersbedrijf vele efficiencyslagen te maken en klaar te zijn voor een digitale toekomst.

Lees verder