0527 61 47 67
Stuur ons een e-mail
Support
Aanmelden nieuwsbrief

naar overzicht

Internet of things: dichterbij de bouwplaats dan je denkt

blog_sensoring2.png

Hier bij VanMeijel op kantoor hebben we een shovel staan. Een strak model op schaal, gemaakt van LEGO. Een mooi accessoire voor het interieur, maar de echte kracht? Deze machine is uitgerust met sensoren, en staat via internet in contact met Bizzstream middels de microcontroller. Deze directe koppeling zorgt voor eindeloze mogelijkheden. Denk aan het automatisch inplannen van onderhoud van materieel, nauwkeurige verwerking van gebruikte materialen, CO2 uitstoot bijhouden. Zo weet je wat er écht gaande is in het bedrijfsproces. Is dit de toekomst in de bouw?

We hebben de symbiose van elektronica en IT eerder besproken in deze blog. De vergroeiing van elektronica en IT geeft geweldige mogelijkheden om bedrijfsprocessen in de bouw te innoveren, fouten te verminderen en de productiviteit te verhogen. Het is belangrijk om als bouwbedrijf hier een visie op te ontwikkelen want ook de bouw, logistiek en IT vergroeien met elkaar.

Maar welke gevolgen kan internet of things daadwerkelijk hebben voor de bouw? We gingen het ontdekken door klein te beginnen: het prototype op basis van een LEGO-shovel is het voorbeeld van de bouwplaats op schaal vertaald. Middels de sensoren staat de machine in direct contact met software. De geregistreerde ‘draaiuren’ worden door de sensor doorgegeven aan de microcontroller, gekoppeld via de wifi aan Bizzstream. Dit is de eerste module van Metacom Online.
Bij 500 (fictieve) draaiuren is de shovel toe aan onderhoud: het lampje wordt oranje. Het systeem geeft dit direct door aan Bizzstream en de status in de administratie verandert. Op het moment dat de medewerker inlogt, krijgt hij de melding binnen en kan diegene een onderhoudsbon inplannen. Na onderhoud is de shovel weer gebruiksklaar, zichtbaar aan het groene licht. Op die manier stuur je de machine vanuit de bedrijfsadministratie weer aan.

De LEGO-shovel is een slechts een weergave van de digitale transformatie op schaal, een zoektocht naar de mogelijkheden voor de bouw. Kijken we bijvoorbeeld naar een machine dan zien we dat deze bergen informatie registreert: GPS locaties, draaiuren, brandstofverbruik, CO2 uitstoot. Machine-gegenereerde data kun je gebruiken voor onderhoud, maar óók als projectinformatie. Realtime communicatie tussen bedrijf en machine.

Echter zien we in de praktijk een gat tussen de mogelijkheden die er zíjn en de mogelijkheden die worden gebruikt. Een prachtige mogelijkheid is bijvoorbeeld het bijhouden van CO2 uitstoot: hiermee kun je achteraf de duurzaamheid aantonen. Exacte gegevens wat je kan meenemen naar nieuwe opdrachtgevers. Een ander voorbeeld is het gewicht dat de shovel kan wegen, hoeveel inhoud er in de bak zit, hoeveel er in de vrachtwagen wordt gekiept. Of wanneer de machine gestolen is: middels het noteren in Bizzstream wordt de machine geblokkeerd.

Dat soort koppelingen zien we nog maar beperkt in de bouw. Waarom moeten deze registraties nog plaatsvinden op een handmatige manier, als je het alle input al hebt op het moment van uitvoering? De machine data kan via Bizzstream rechtstreeks de bedrijfsadministratie ingeschoten worden. De LEGO-shovel laat het zien. Deze directe input kan ervoor zorgen dat het handmatig bonnen schrijven verleden tijd is. Dat is een stap die veel bedrijven nog kunnen maken.

Lees hier meer over Metacom Online en Bizzstream

gerelateerde blogs

De symbiose van <b>elektronica</b> en <b>IT</b>

De symbiose van elektronica en IT

In een ver verleden heb ik de MTS Elektronica gedaan. We hadden daar twee hoofdvakken: analoge techniek en digitale techniek.

Met Metacom transformeren naar <b>Digitaal Bouwen</b> | Blog Frans van Meijel

Met Metacom transformeren naar Digitaal Bouwen | Blog Frans van Meijel

Alom wordt de stelling geponeerd dat het klassieke bouwen voorbij is en dat we naar een geheel andere manier van bouwen gaan. Er komen dan allerlei kreten voorbij zoals disruptive innovation, digitale transformatie, Big Data, Internet of things, robotisering en de term BIM die we al veel langer kennen.

<b>5 strategieën</b> om hét <b>digitale bouwbedrijf</b> van de toekomst te worden

5 strategieën om hét digitale bouwbedrijf van de toekomst te worden

Als je aan bouwen denkt, denk je al snel aan asfalt, beton, steen en hout. En waarschijnlijk niet direct aan digitalisering. Met bits en bytes leg je immers geen weg aan of een kantoorgebouw. Toch zijn er de afgelopen decennia in de bouwwereld al vele stappen gezet in het digitaliseren van bouwprocessen. Van de calculatie tot de planning en van digitaal uren registreren tot de complete financiële vastlegging in een ERP systeem. Kortom: het gaat best goed. Toch?

Evenementen

Webinar_materieelverhuur_klein

Webinar | Materieelverhuur in Metacom: een optimaal proces

Materiaal en materieel zijn kostbare activa binnen jouw organisatie. Dit wil je goed kunnen beheren, om het zo optimaal mogelijk in te zetten. Waar is het, wat kost het, wat zijn de opbrengsten? Optimaliseer daarom je materieelverhuur proces met Metacom.

Lees verder

case studies

Realtime inzicht in logistieke planning

bekijk de case study

nieuws

VanVelsen-mtco

Digitaliseren van kritische bedrijfsprocessen essentieel voor veel bedrijven in de gww | Van Velsen Reflectielijnen

“Duizenden werkopdrachten per jaar en een veelvoud aan werkdocumenten die van de buiten- naar de binnendienst gaan en verwerkt moesten worden. Dat kan handiger”, dacht Jasper van Wilsem, controller bij Van Velsen Reflectielijnen (VVR). Het bedrijf is gespecialiseerd in het aanbrengen van belijning en markering. Vanaf 2018 heeft VVR met Van Meijel Automatisering een ware professionaliseringsslag ingezet, waarbij diverse documentstromen gedigitaliseerd zijn, waaronder het werkbonnenproces.

Lees verder