0527 61 47 67
Stuur ons een e-mail
Support
Aanmelden nieuwsbrief

naar overzicht

Hoeveel talent wordt er in jouw bedrijf verspild?

Een tijdje geleden sprak ik met een directeur van een bedrijf in Groningen. Bij het bedrijf werkten een paar honderd mensen en hij werkte er een jaar. Hij vertelde me dat hij op een dag in een loods aan de praat raakte met een heftruckchauffeur. Een goede, want hij zat al dertig jaar op de heftruck.

Na wat over het werk gepraat te hebben vroeg de directeur wat de heftruckchauffeur nog meer deed. De ogen van de chauffeur begonnen te twinkelen, terwijl hij vertelde dat hij koster was in de kerk, voorzitter was van de dorpsvereniging en al jaren iedere zomer het grote dorpsfeest organiseerde. Deze man vond het geweldig om dingen te regelen en te organiseren en had er overduidelijk talent voor. En toch had het bedrijf hem dertig jaar lang op de heftruck laten zitten en niets met dit talent gedaan. Dit voorbeeld is geen uitzondering.

We zijn er goed in om mensen in hokjes te plaatsen en te houden. In bedrijven doen we dat met functiebeschrijvingen. We geven iemand een duidelijke beschrijving van wat zijn taken zijn en verwachten dat iemand die uitvoert. Impliciet zeggen we daarmee dat er ook geen ruimte is voor andere dingen. Als je timmerman bent, ben je geen uitvoerder en als je projectleider bent, ben je geen calculator. Hoewel dit voor duidelijkheid zorgt, zit er ook een risico aan. Het risico dat je talent verspilt en dat is zonde. Zeker in deze tijd.

Was het jaren geleden voldoende als je goed was in je vak, tegenwoordig wordt er veel meer verwacht van een bouwbedrijf. Opdrachtgevers leggen graag meer risico's bij je neer, vragen van bouwbedrijven om een coördinerende rol te spelen in bijvoorbeeld vergunningsaanvragen. Ook zijn er veel ontwikkelingen op het gebied van ICT en procesverbetering, zoals BIM. Hoe ga je daar mee om? Wie pakt binnen het bedrijf die rol? Je kunt natuurlijk een nieuwe functie creëren en iemand aannemen, maar dan komen de marges nog verder onder druk te staan. Ik denk dat dit in veel bedrijven niet eens nodig is. Waarschijnlijk is er voldoende talent aanwezig om deze nieuwe uitdagingen het hoofd te bieden. Je moet er alleen oog voor hebben.  

Dus kijk eens om je heen in je bedrijf, welke hobby's hebben je collega's? Wat doen ze in hun vrije tijd? Probeer eens in te schatten welke talenten ze dan gebruiken die ze in hun werk niet gebruiken. Vraag je af hoe deze talenten toegepast kunnen worden binnen het bedrijf. Kijk welke dingen niet lekker lopen in je bedrijf en vraag wie wil helpen om dat te verbeteren. Waarschijnlijk meldt zich dan wel iemand die het kan en het leuk vind om te doen. Maak talent het criterium, in plaats van een functiebeschrijving. Dan wordt het werk leuker en bereik je samen meer.

gerelateerde blogs

Bouwen kan <b>simpeler</b>

Bouwen kan simpeler

"Bouwen kan simpeler". Dat is ons motto en niet zonder reden. Toen Van Meijel Automatisering startte in 1987, was onze doelstelling om bouwbedrijven aan de hand van automatiseringsoplossingen te helpen hun taken eenvoudiger te maken en efficiënter.

Wat is de <b>waarde</b> van een app?

Wat is de waarde van een app?

We zijn niet gewend veel voor apps te betalen. En dat terwijl we ze wel graag gebruiken. Hoeveel heb jij er bijvoorbeeld op je mobiele telefoon? Ik dertig, waarvan ik ongeveer de helft regelmatig gebruik. Ze helpen me bijvoorbeeld effectiever te trainen, rekeningen op tijd te betalen en lekkere afhaalmaaltijden te vinden. Maar zou je de waarde van een app ook in geld kunnen uitdrukken?

De voordelen van een <b>app</b> met de veiligheid van een <b>ERP</b>-systeem

De voordelen van een app met de veiligheid van een ERP-systeem

In de afgelopen decennia hebben veel bouwbedrijven geïnvesteerd in bedrijfsinformatiesystemen met als doel om financiën en projecten beter onder controle te krijgen. De meeste bedrijven hebben dat nu min of meer voor elkaar. Deze bedrijfsinformatiesystemen kenmerken zich door een sterke gerichtheid op de betrouwbaarheid en volledigheid van cijfers en transacties. De administratie moet gewoon kloppen. Dergelijke systemen leggen een sterke nadruk op vaste processen en informatiestromen.

evenementen

Webinar | Automatisch installeren van VanMeijel producten

Bij VanMeijel willen we graag onze producten, zoals Metacom+, automatisch opleveren. Automatisch opleveren biedt vele voordelen voor de klant en voor ons.

Lees verder

case studies

Van Werven realiseert zelf procesinnovaties met Metacom Online

bekijk de case study

nieuws

Hoe wij ons voorbereiden op ISO 27001

Door de sterk toenemende uitwisseling van informatie via het web en de integratie van verschillende apparaten, worden de eisen die gesteld worden aan de veiligheid van informatie steeds belangrijker. Daarom steken steeds meer veiligheidsmaatregelen en -regels de kop op. Het is geen optie om daar niet mee aan de slag te gaan. Ook bij VanMeijel willen we onze omgevingen, software en de integraties bij klanten veilig waarborgen. Om deze reden zijn wij bezig met de ISO 27001 norm: een nieuwe standaard voor informatiebeveiliging.

Lees verder