0527 61 47 67
Stuur ons een e-mail
Support
Aanmelden nieuwsbrief

naar overzicht

Hoeveel talent wordt er in jouw bedrijf verspild?

Blog-talenten_small.jpg

Een tijdje geleden sprak ik met een directeur van een bedrijf in Groningen. Bij het bedrijf werkten een paar honderd mensen en hij werkte er een jaar. Hij vertelde me dat hij op een dag in een loods aan de praat raakte met een heftruckchauffeur. Een goede, want hij zat al dertig jaar op de heftruck.

Na wat over het werk gepraat te hebben vroeg de directeur wat de heftruckchauffeur nog meer deed. De ogen van de chauffeur begonnen te twinkelen, terwijl hij vertelde dat hij koster was in de kerk, voorzitter was van de dorpsvereniging en al jaren iedere zomer het grote dorpsfeest organiseerde. Deze man vond het geweldig om dingen te regelen en te organiseren en had er overduidelijk talent voor. En toch had het bedrijf hem dertig jaar lang op de heftruck laten zitten en niets met dit talent gedaan. Dit voorbeeld is geen uitzondering.

We zijn er goed in om mensen in hokjes te plaatsen en te houden. In bedrijven doen we dat met functiebeschrijvingen. We geven iemand een duidelijke beschrijving van wat zijn taken zijn en verwachten dat iemand die uitvoert. Impliciet zeggen we daarmee dat er ook geen ruimte is voor andere dingen. Als je timmerman bent, ben je geen uitvoerder en als je projectleider bent, ben je geen calculator. Hoewel dit voor duidelijkheid zorgt, zit er ook een risico aan. Het risico dat je talent verspilt en dat is zonde. Zeker in deze tijd.

Was het jaren geleden voldoende als je goed was in je vak, tegenwoordig wordt er veel meer verwacht van een bouwbedrijf. Opdrachtgevers leggen graag meer risico's bij je neer, vragen van bouwbedrijven om een coördinerende rol te spelen in bijvoorbeeld vergunningsaanvragen. Ook zijn er veel ontwikkelingen op het gebied van ICT en procesverbetering, zoals BIM. Hoe ga je daar mee om? Wie pakt binnen het bedrijf die rol? Je kunt natuurlijk een nieuwe functie creëren en iemand aannemen, maar dan komen de marges nog verder onder druk te staan. Ik denk dat dit in veel bedrijven niet eens nodig is. Waarschijnlijk is er voldoende talent aanwezig om deze nieuwe uitdagingen het hoofd te bieden. Je moet er alleen oog voor hebben.  

Dus kijk eens om je heen in je bedrijf, welke hobby's hebben je collega's? Wat doen ze in hun vrije tijd? Probeer eens in te schatten welke talenten ze dan gebruiken die ze in hun werk niet gebruiken. Vraag je af hoe deze talenten toegepast kunnen worden binnen het bedrijf. Kijk welke dingen niet lekker lopen in je bedrijf en vraag wie wil helpen om dat te verbeteren. Waarschijnlijk meldt zich dan wel iemand die het kan en het leuk vind om te doen. Maak talent het criterium, in plaats van een functiebeschrijving. Dan wordt het werk leuker en bereik je samen meer.

gerelateerde blogs

Evenementen

WEbinarKEesklein.jpg

Webinar | Metacom 2020: wat is er nieuw?

We ontwikkelen voortdurend aan het Metacom platform. Het platform bevat een aantal interessante verbeteringen en vernieuwingen waarmee jij makkelijker, slimmer én sneller kunt werken. Wat zijn de nieuwe toepassingen in Metacom 2020?

Lees verder

case studies

headerunited_newversion_mob_1.jpg

Geen enorme papierstroom, maar digitaal werken in Metacom

bekijk de case study

nieuws

header-instr-jan2021

Nieuwe instructievideo’s | Financieel, Bouwplaats en Fiatteringsroutes

Wij vinden het belangrijk dat je als gebruiker van Metacom goed en makkelijk je werkt kunt doen. Daarom maken we diverse instructievideo’s. Hiermee kun jij vlot aan de slag én kun je dus tijd kunt besparen.

Lees verder