0527 61 47 67
Stuur ons een e-mail
Support
Aanmelden nieuwsbrief

naar overzicht

Hoe gaat corona de bouw blijvend veranderen? | Cobouw Column

column-theo-corona

De gevolgen van de coronacrisis worden steeds meer zichtbaar. Sommige veranderingen zullen tijdelijk van aard zijn. Andere veranderingen zullen permanent zijn. Welke zijn dit? Wat betekent dit voor de bouwsector?

De intelligente lockdown die van kracht is in ons land zien we op verschillende manieren terug. Op de bouwplaats, en dan vooral in de infrasector, is dit minder zichtbaar dan op het kantoor, waar we zoveel mogelijk thuis werken en waar fysieke vergadertafels plaats hebben gemaakt voor conference calls. Toch zien we de gevolgen hiervan om ons heen. Files zijn verdwenen als sneeuw voor de zon en het openbaar vervoer vervoert nog maar 20% van de mensen ten opzichte van voor de uitbraak. 

Andere bedrijven hebben het heel zwaar. Het is niet de vraag of er fallissementen zullen volgen, maar hoeveel. Naast de gevolgen van corona heeft de bouw nog steeds last van de gevolgen van de stikstof en PFAS maatregelen. We zien nog steeds een relatief lege aanbestedingskalender.

Door de nieuwe werkelijkheid hebben we ons gedrag aan moeten passen. Zoals het er nu naar uitziet zullen we dit nieuwe gedrag ook nog wel een tijd moeten handhaven.  Eerst voelen deze aanpassingen onwennig, maar op een gegeven moment is het de nieuwe normaal geworden. De wekker kan later gezet worden omdat reistijd is vervangen in uitslapen. Conference calls zijn korter en bondiger. En: de digitalisering van werkprocessen krijgt een boost. Dit zijn allemaal positieve veranderingen die veel energie geven en stof geven tot nadenken hoe we slimmer kunnen werken. Positieve aanpassingen zullen ons energie geven en dit continueren we ook na de crisis!

We zien dat onze klanten die de afgelopen jaren een continue focus hebben gehad op digitalisering er nu extra de vruchten van plukken.

De bouwsector zal moeten anticiperen op een veranderende vraag. Juist nu is het voor bouwbedrijven van groot belang te digitaliseren. De financiële resultaten liggen bij alle bedrijven onder de loep. Wat je wilt is snel en beter anticiperen op het resultaat van je bedrijf. Hiervoor heb je inzicht nodig. Wat is de werkvoorraad? Hoe staat de liquiditeit ervoor? En dat wil je niet over twee weken pas weten, maar nu én per dag kunnen volgen. 

We zien dat onze klanten die de afgelopen jaren een continue focus hebben gehad op digitalisering er nu extra de vruchten van plukken. Ze hebben continu (kleine) stapjes gezet die voortvloeien uit een digitaliseringsstrategie die we met elkaar hebben opgesteld. 

Er zal zich dus een nieuwe digitalere normaal gaan vormen. Dat is maar goed ook, want er is niet uit te sluiten dat er weer een ander virus zich de kop opsteekt. Laten we met elkaar de kansen hiervan inzien en ons hierop richten. Geef digitalisering een boost, voor nu en voor de toekomst!

Deze column is gepubliceerd in de Cobouw van dinsdag 19 mei 2020.

gerelateerde blogs

Evenementen

Webinar_materieelverhuur_klein

Webinar | Materieelverhuur in Metacom: een optimaal proces

Materiaal en materieel zijn kostbare activa binnen jouw organisatie. Dit wil je goed kunnen beheren, om het zo optimaal mogelijk in te zetten. Waar is het, wat kost het, wat zijn de opbrengsten? Optimaliseer daarom je materieelverhuur proces met Metacom.

Lees verder

case studies

Realtime inzicht in logistieke planning

bekijk de case study

nieuws

VanVelsen-mtco

Digitaliseren van kritische bedrijfsprocessen essentieel voor veel bedrijven in de gww | Van Velsen Reflectielijnen

“Duizenden werkopdrachten per jaar en een veelvoud aan werkdocumenten die van de buiten- naar de binnendienst gaan en verwerkt moesten worden. Dat kan handiger”, dacht Jasper van Wilsem, controller bij Van Velsen Reflectielijnen (VVR). Het bedrijf is gespecialiseerd in het aanbrengen van belijning en markering. Vanaf 2018 heeft VVR met Van Meijel Automatisering een ware professionaliseringsslag ingezet, waarbij diverse documentstromen gedigitaliseerd zijn, waaronder het werkbonnenproces.

Lees verder