0527 61 47 67
Stuur ons een e-mail
Support
Aanmelden nieuwsbrief

naar overzicht

Hoe de ‘burger-ontwikkelaar’ innovatie drijft

Afgelopen voorjaar heb ik van de Hartstichting een training reanimeren gehad. In het FC Groningen stadion, samen met driehonderd andere mensen. Tijdens de training ben ik aangemeld als burgerhulpverlener. Ondanks dat ik als burgerhulpverlener een amateur ben, kan ik wel een belangrijke rol spelen.

Waarom? Doorgaans doen politie en ambulance er langer dan zes minuten over om bij een slachtoffer te komen. Dat is een probleem, want de overlevingskans van iemand die een hartaanval heeft neemt na zes minuten drastisch af. Er ontstaat schade aan hersenen en organen door zuurstoftekort. Het doel van burgerhulpverleners is het redden van levens, doordat binnen zes minuten gestart kan worden met reanimeren. Zodra de professionele hulpverlening er is, nemen die het over. 

Superhandig met Excel of Acces
Mijn rol als burgerhulpverlener deed mij denken aan een ontwikkeling die ik in de ICT zie, de burger-ontwikkelaar. We kennen ze allemaal, de burger-ontwikkelaars, misschien ben je er zelf wel één. Het is die collega die, naast zijn gewone werk, superhandig is met Excel of Access, macro’s bouwt in Word et cetera. Meestal zorgen de dingen die ze maken voor veel gemak en inzicht. Collega’s zijn er blij mee. Er zitten echter ook wel risico’s aan. Er is maar één persoon die weet hoe het werkt, maar iedereen kan opzettelijk of niet, wijzigingen aanbrengen. En als het dan ineens niet meer werkt…

Daarnaast hebben we de professionals, de ‘echte’ IT’ers. Die hebben verstand van het leveren van betrouwbare informatiesystemen. Zij zorgen voor de centrale systemen binnen het bedrijf, voor regelmatige updates en het snel oplossen van verstoringen.

Spanning IT-afdeling en mensen 'in het veld'
Er is vaak een spanning tussen dat wat de IT-afdeling betrouwbaar kan leveren en wat de mensen ‘in het veld’ nodig hebben om te continu te verbeteren. Waar behoefte aan is, is de flexibiliteit, snelheid en relatieve eenvoud van Excel en Acces, met de betrouwbaarheid van bedrijfssystemen. Want innovaties komen vaak vanuit het werkveld, geïnitieerd door mensen die het echte werk kennen en willen verbeteren. Met andere woorden: door de burger-onwikkelaar.

De burger-ontwikkelaar is dus essentieel voor de innovatiekracht van bouwondernemingen. Dat is de reden dat we de burger-ontwikkelaar een professionele gereedschapskist willen geven. Het belangrijkste voorbeeld daarvan is Metacom Online, waarin je zonder te programmeren een betrouwbare bedrijfsapplicatie kan bouwen. Misschien met hier en daar wat ondersteuning van een professional voor wat complexere scripts.

Ook de portals en dashboard in Metacom+ bieden de mogelijkheid: onze marketing manager past zeer regelmatig ons CRM-portal aan op wensen en behoeften van gebruikers. En dat is een marketeer, geen IT’er. Het voordeel van Metacom Online, portals en dashboard is dat ze beheert worden door de IT- professionals en dat ‘echte’ IT’ers kunnen helpen als het te ingewikkeld wordt voor de burger-ontwikkelaar. Daarmee combineren ze de flexibiliteit en snelheid met de betrouwbaarheid van de traditionele IT-systemen.

Oproep
Terug naar waar ik mijn blog mee begon: de burgerhulpverlener. Innovatie is voor bouwbedrijven super belangrijk. Mensenlevens zijn nog veel belangrijker. Daarom wil ik afsluiten met deze oproep: leer reanimeren en meld je aan als burgerhulpverlener.

Meer informatie hierover vind je op: https://www.hartstichting.nl/reanimatie

gerelateerde blogs

<b>“Gij zult uw klant een toolkit aanbieden”</b> | Blog Frans van Meijel

“Gij zult uw klant een toolkit aanbieden” | Blog Frans van Meijel

Dit was de kop van de bijlage over innovatie, leiderschap en technologie van het FD van afgelopen zaterdag 3 juni. Een kop die meteen aanleiding gaf om het artikel uitgebreid te gaan lezen. De strekking van het artikel is dat als je wilt innoveren, je een aantal zaken anders aan moet pakken dan gebruikelijk is.

<b>5 strategieën</b> om hét <b>digitale bouwbedrijf</b> van de toekomst te worden

5 strategieën om hét digitale bouwbedrijf van de toekomst te worden

Als je aan bouwen denkt, denk je al snel aan asfalt, beton, steen en hout. Niet direct aan digitalisering. Met bits en bytes leg je immers geen weg aan of een kantoorgebouw. Toch zijn er de afgelopen decennia al vele stappen gezet in het digitaliseren van bouwprocessen. Van de calculatie tot de financiële vastlegging in een ERP systeem. Kortom: het gaat best goed. Toch?

Hoeveel <b>talent</b> wordt er in jouw bedrijf <b>verspild</b>?

Hoeveel talent wordt er in jouw bedrijf verspild?

Een tijdje geleden sprak ik met een directeur van een bedrijf in Groningen. Bij het bedrijf werkten een paar honderd mensen en hij werkte er een jaar. Hij vertelde me dat hij op een dag in een loods aan de praat raakte met een heftruckchauffeur. Een goede, want hij zat al dertig jaar op de heftruck.

Evenementen

Webinar | Voorbereidingen voor calculeren op basis van een 3D model

In de eerdere webinar over de toepassingsmogelijkheden van een BIM-model en calculeren, hebben we aangegeven dat de werkmethode bepaald hoe je tot een calculatie komt. Maar wat is er nodig om een goede werkmethoden bibliotheek op te zetten?

Lees verder

case studies

Van Werven realiseert zelf procesinnovaties met Metacom Online

bekijk de case study

nieuws

Jaarafsluiting in Metacom: deze instructievideo’s helpen je op weg

Het lijkt nog ver weg, maar het einde van 2018 komt al bijna in zicht. Dat betekent dat het financiële boekjaar weer afgesloten kan worden en het tijd wordt om het nieuwe boekjaar te openen. Omdat dit handelingen zijn die je maar één keer per jaar doet, zien we dat dit vaak vragen oproept: hoe doe je dat ook alweer? Daarom hebben we een reeks instructievideo’s opgenomen, om jou te helpen met de jaarafsluiting in Metacom. In deze video’s laten we je zien hoe je het systeem klaar maakt voor het einde van het jaar en het begin van een nieuw jaar.

Lees verder