0527 61 47 67
Stuur ons een e-mail
Support
Aanmelden nieuwsbrief

naar overzicht

Het belang van goede materieelbeheer software | 4 redenen

Materieelbeheer.header_.png

Materieel is één van de meest kostbare activa binnen jouw organisatie. Om mens en materieel optimaal in te zetten is een goede planning belangrijk. Maar, daarvoor heb je wel controle en zichtbaarheid over het beschikbare materieel nodig. In deze blog lees je waarom goede materieelbeheer software hierbij onmisbaar is.

 1. Reparaties en onderhoud
  Een kapotte machine kost dubbel geld. Het werk ligt stil én er worden kosten gemaakt voor reparatie of vervanging. Dan wil je dat dit proces zo snel mogelijk verloopt, toch? Dan kun je daar in ieder geval nog geld op besparen. Met de juiste software zorg je dat schade- en reparaties zo snel mogelijk worden gemeld, bijvoorbeeld via een app, zodat onderhoud en keuringen direct ingepland kunnen worden. 
   
 2. Verhuur
  Exact weten waar al het materieel zich bevindt? Wanneer het retour komt? En of deze informatie volledig en actueel is? Vaak wordt er geprobeerd om de uitgifte bij te houden in Excel. Maar, de kans op fouten is hierbij groot en er is geen aansluiting met het financiële systeem voor een correcte verwerking. Door deze gegevens vast te leggen in één systeem, kijkt iedereen altijd naar dezelfde waarheid. 

  Daarnaast worden de kosten van het verhuurde materieel doorbelast op het project, zo is het niet alleen zichtbaar in de algemene kosten. Hierdoor kan de uitvoerder kosten gedreven keuzes maken. Bijvoorbeeld of het materieel nog langer nodig is of dat het terug naar de werf kan. Hierdoor houdt de uitvoerder niet onnodig materieelstukken vast op het project.
   
 3. Inhuur
  Naast het verhuren van materieelstukken kom je misschien ook wel eens wat tekort voor een project. Dan kun je gaan inhuren bij een concullega of leverancier. De praktijk leert dat dit materieel nogal eens versleept wordt van het ene project naar het andere. Met materieelbeheer software is er altijd een goede match tussen het materieelstuk en het project waar deze vandaan komt. Zo heb je altijd zicht op de beschikbaarheid en hoeft de materieelbeheerder niet onnodig materieel in te huren. 
   
 4. Exploitaties
  Een nieuw materieelstuk is vaak een forse investering. De aanschaf, afschrijvingen zoals onderhoud of reparatiekosten en opbrengsten wil je daarom goed inzichtelijk hebben. Zie het als de projectbewaking van je materieelstuk: waar worden de kosten gemaakt, en wat levert juist winst op? Door je materieel exploitaties in je ERP-systeem te borgen, heb je altijd zicht op alle kosten en opbrengsten en kun je gemakkelijk bijsturen waar nodig. 

Nieuwsgierig geworden naar al mogelijkheden met de module Materieelbeheer in Metacom? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

gerelateerde blogs

Evenementen

Webinar_materieelverhuur_klein

Webinar | Materieelverhuur in Metacom: een optimaal proces

Materiaal en materieel zijn kostbare activa binnen jouw organisatie. Dit wil je goed kunnen beheren, om het zo optimaal mogelijk in te zetten. Waar is het, wat kost het, wat zijn de opbrengsten? Optimaliseer daarom je materieelverhuur proces met Metacom.

Lees verder

case studies

Realtime inzicht in logistieke planning

bekijk de case study

nieuws

VanVelsen-mtco

Digitaliseren van kritische bedrijfsprocessen essentieel voor veel bedrijven in de gww | Van Velsen Reflectielijnen

“Duizenden werkopdrachten per jaar en een veelvoud aan werkdocumenten die van de buiten- naar de binnendienst gaan en verwerkt moesten worden. Dat kan handiger”, dacht Jasper van Wilsem, controller bij Van Velsen Reflectielijnen (VVR). Het bedrijf is gespecialiseerd in het aanbrengen van belijning en markering. Vanaf 2018 heeft VVR met Van Meijel Automatisering een ware professionaliseringsslag ingezet, waarbij diverse documentstromen gedigitaliseerd zijn, waaronder het werkbonnenproces.

Lees verder