0527 61 47 67
Stuur ons een e-mail
Support
Aanmelden nieuwsbrief

naar overzicht

Gemak op de bouwplaats: Apps of Metacom online

Blog_Apps_vs_MO_2.png

De bouwplaats, een dynamische plek met grote hoeveelheden informatie en waar veel registraties plaatsvinden. Urenbriefjes, kwaliteitsformulieren, dagrapporten, inkooporders en meerwerk: de medewerker op de bouwplaats is er maar druk mee. Om formulieren te digitaliseren wordt een appje geïnstalleerd. En nog één. Totdat men op een gegeven moment talloze verschillende apps bezit. Het gevolg is een gebrek aan overzicht, geen integratie en een aanzienlijke kans op fouten. Er moet toch een betere manier zijn om de papieren rompslomp op de bouwplaats en het vele invoerwerk op kantoor uit te bannen?

Met Metacom online hebben wij een cloud platform dat speciaal is toegespitst op de complexiteit en dynamiek van de bouw. Werkprocessen worden hiermee gedigitaliseerd én geautomatiseerd. Het enige wat je nodig hebt, is internetverbinding. Maar dat kan ik met diverse apps toch ook? Dat klopt, overal is wel een app voor. Toch zijn er grote verschillen in het gebruik en efficiëntie. Om een goede vergelijking te maken hebben we deze verschillen tegenover elkaar gezet:

1. Diverse user interfaces ↔ één look-and-feel
De user interface speelt een grote rol in het gebruiksgemak. Iedere app vult dit anders in. Het gevolg is dat je een kleurrijk palet aan apps bezit en in verschillende navigaties terecht komt. Dat is ongemakkelijk en het kost tijd om steeds opnieuw te leren werken in een app. Metacom online geeft één beheeromgeving en gebruikerservaring voor alle werkprocessen. Dit geeft herkenning en maakt het mogelijk om snel te schakelen. Of je nu een werkbon, schadeformulier of urenbriefje aanmaakt: de look-and-feel is hetzelfde.

2. Standaardisatie ↔ Maatwerk
De meeste apps zijn generiek. De functionaliteiten zijn standaard, niet aanpasbaar en niet op maat gemaakt. Kortom, wat je ermee kan is in beton gegoten. Er zijn natuurlijk wel op maat gemaakte apps, maar die zijn vaak erg duur en kennen een lange ontwikkel doorlooptijd. Hetzelfde geldt voor aanpassingen die achteraf gedaan moeten worden.
Dat kan anders: in plaats van voor elke registratie en werkstroom een aparte app te gebruiken heb je met Metacom online zelf het gereedschap in handen om formulieren en bedrijfsprocessen te modelleren. Je kunt eenvoudig een formulier aanmaken, velden toevoegen óf verwijderen en de lay-out aanpassen. Daarnaast kun je ook de bijhorende werkstromen zelf maken. Geen vast stramien zoals een standaard app, maar een formulier én werkstroom die aansluit bij jouw manier van werken.

3. Beperkt toegankelijk ↔ Any device
We willen informatie overal bekijken, bewerken en toevoegen. Waar een app vaak gemaakt is voor een specifiek apparaat of besturingssysteem, biedt Metacom online een platform dat op elk apparaat en via elk besturingssysteem toegankelijk is. Dit maakt de gebruiker onafhankelijk van device en locatie om te werken. Daarnaast kunnen onderdelen van de smartphone zoals camera of GPS gekoppeld worden aan Metacom online.

4. Digitaliseren ↔ Automatiseren
Bij het registreren van informatie is de app vaak een ‘zelfstandig eiland’: de vastgelegde informatie is alleen relevant voor jou en geen onderdeel van een proces. Met Metacom online kun je naast digitaliseren óók automatiseren. Een registratie door medewerker X zorgt ervoor dat een geheel werkproces tot stand komt: medewerker A krijgt bijvoorbeeld een notificatie om de registratie goed te keuren en medewerker Z vervolgens bericht om het te verwerken. Neem als voorbeeld het urenbriefje: een medewerker registreert zijn uren, die vervolgens goedgekeurd moeten worden door de uitvoerder. Wanneer goedgekeurd, worden de uren doorgezet zodat het als basis kan dienen voor de facturatie of verloning. Het gaat hier dus niet alleen om een (digitale) registratie, maar om een heel werkproces wat in gang wordt gezet.

Verder gaat in tegenstelling tot vele apps alle geregistreerde informatie naar één centrale plek. Iedereen in het bedrijf kan met Metacom online gebruik van dezelfde data, waardoor er altijd met actuele en accurate informatie wordt gewerkt. Het resultaat is volledig inzicht in alle facetten van de bedrijfsvoering.

Papierloos werken binnen handbereik
Het registreren van informatie op zowel de bouwplaats als op kantoor middels papier, spreadsheets en apps blijft erg tijdrovend en foutgevoelig. Bovenstaande afwegingen laten zien dat een app vaak een oplossing biedt, maar toch beperkt is en niet fundamenteel.
Het kan simpeler en beter met Metacom online, een platform dat meegroeit in jouw behoefte. Je staat zelf aan het roer om te bepalen welke informatie je creëert, verwerkt en stroomlijnt. Jij bepaalt wie informatie mag inzien, wijzigen en goedkeuren. Je zult ontdekken dat de dagelijkse administratieve werkzaamheden aanzienlijk makkelijker en sneller worden door te digitaliseren én te automatiseren. Papierloos werken, zowel op kantoor als op de bouwplaats, is hiermee écht binnen handbereik.

Welke papieren processen wil jij gaan uitbannen?

gerelateerde blogs

<b>Digitaal bouwen:</b> de belangrijkste ontwikkelingen op een rij

Digitaal bouwen: de belangrijkste ontwikkelingen op een rij

“Alle bedrijven worden softwarebedrijven,” zo begint de Cobouw special Bouw & ICT. Ja, ook in de bouw. Alles gaan we digitaliseren via het internet, we koersen op big data en proberen met allerlei programma’s en apps de risico’s van processen zo klein mogelijk te maken. Digitalisering, het is een hot issue: net als BIM en ketenintegratie. Welke kansen doen zich voor?

Massa <b>procesinnovatie</b> op <b>maat</b> voor bouwbedrijven

Massa procesinnovatie op maat voor bouwbedrijven

Vorige maand verscheen een rapport over technologische ontwikkelingen in de bouw. Onderzoeksbureau ING Economische Bureau komt tot de hoofdconclusie dat standaardisering geen oplossing is voor de bouw, maar dat massaproductie op maat de toekomst is. De bouw moet zich richten op procesinnovatie in plaats van productinnovatie. Bij het lezen van dit rapport moest ik direct terugdenken aan de stappen die VanMeijel afgelopen jaren heeft gemaakt.

Internet of things: dichterbij de bouwplaats dan je denkt

Internet of things: dichterbij de bouwplaats dan je denkt

Hier bij VanMeijel op kantoor hebben we een shovel staan. Een strak model op schaal, gemaakt van LEGO. Een mooi accessoire voor het interieur, maar de echte kracht? Deze machine is uitgerust met sensoren, en staat via internet in contact met Bizzstream middels de microcontroller. Deze directe koppeling zorgt voor eindeloze mogelijkheden. Denk aan het automatisch inplannen van onderhoud van materieel, nauwkeurige verwerking van gebruikte materialen, CO2 uitstoot bijhouden. Zo weet je wat er écht gaande is in het bedrijfsproces. Is dit de toekomst in de bouw?

Evenementen

Webinar_materieelverhuur_klein

Webinar | Materieelverhuur in Metacom: een optimaal proces

Materiaal en materieel zijn kostbare activa binnen jouw organisatie. Dit wil je goed kunnen beheren, om het zo optimaal mogelijk in te zetten. Waar is het, wat kost het, wat zijn de opbrengsten? Optimaliseer daarom je materieelverhuur proces met Metacom.

Lees verder

case studies

Realtime inzicht in logistieke planning

bekijk de case study

nieuws

VanVelsen-mtco

Digitaliseren van kritische bedrijfsprocessen essentieel voor veel bedrijven in de gww | Van Velsen Reflectielijnen

“Duizenden werkopdrachten per jaar en een veelvoud aan werkdocumenten die van de buiten- naar de binnendienst gaan en verwerkt moesten worden. Dat kan handiger”, dacht Jasper van Wilsem, controller bij Van Velsen Reflectielijnen (VVR). Het bedrijf is gespecialiseerd in het aanbrengen van belijning en markering. Vanaf 2018 heeft VVR met Van Meijel Automatisering een ware professionaliseringsslag ingezet, waarbij diverse documentstromen gedigitaliseerd zijn, waaronder het werkbonnenproces.

Lees verder