0527 61 47 67
Stuur ons een e-mail
Support
Aanmelden nieuwsbrief

naar overzicht

Een wereld achter veilig werken met Metacom

De wereld verandert in een rap tempo en deze veranderingen merken we ook bij VanMeijel. Een onderdeel van deze veranderingen is de (terechte) toenemende aandacht voor beveiliging. De steeds sneller verlopende uitwisseling van data en integratie van apparatuur (Mobile, Internet of Things) en de eisen van gebruikers op het gebied van beschikbaarheid, stellen steeds hogere eisen aan de bescherming van informatie. In deze nieuwe reeks ‘technische’ blogs nemen wij je mee in de wereld van informatiebeveiliging. In deze eerste blog een uitwerking hoe onze technisch consultants nu al om gaan met de beveiliging van een Metacom+ serverpark.

Wanneer je aan de slag gaat met Metacom+, krijgt de eindgebruiker via het bureaublad, een app of een online portal toegang tot de verschillende applicaties. Zonder dat de eindgebruiker het ziet, zijn deze verschillende applicaties geïnstalleerd op verschillende servers. Ook grote spelers als Google en Amazon hebben een (heel) groot aantal servers, een serverpark, in datacenters staan. Vanaf die servers in de datacenters kunnen wij - via het web- de applicaties benaderen. Je leest deze blog in een webbrowser, de blog krijg je aangeboden vanaf een server.

Het OSI model
In dit voorbeeld hebben we al drie onderdelen benoemd in het beschikbaar stellen van informatie die van belang zijn voor beveiliging: de presentatie van de blog, het transport van de blog en de opslag van de blog (op een server). Er zijn dus meerdere lagen bij datacommunicatie waarmee je rekening moet houden als je wilt voorkomen dat informatie ongewenst wordt onderschept. Het OSI model maakt inzichtelijk welke lagen (zeven!) er zijn. Ondanks dat beveiliging niet de essentie is van het model, is het wel een handig hulpmiddel om inzicht te krijgen op welke lagen je beveiliging kunt toepassen als het gaat om informatie. Het is een kapstok die we gebruiken bij het beoordelen of beveiliging van de data op "alle" niveaus gerealiseerd is of moet (gaan) worden.

Metacom+
Dan nu terug naar het  serverpark voor Metacom+. Dit serverpark bestaat uit – tenminste – vier (backend-) servers. Servers die ieder een eigen deel van Metacom+ aanbieden. Deze servers kunnen zowel op een Windows Server als een SUSE Linux Enterprise Server besturingssysteem draaien. Bij het opzetten van de servers zullen deze in principe de laatste, ondersteunde versie van het besturingssysteem krijgen. Waarbij voor Windows ook standaard de (beveiligings-)updates uitgerold worden. Voor Linux is dit natuurlijk ook aan te raden.

Als het gaat over de beveiliging van informatie op serverniveau, zijn er voor nu twee zaken die ik graag wil toelichten. Het gaat om ‘Updates’ en de ‘Firewall’. Omdat een applicatie op meerdere niveaus aangevallen kan worden, moeten we ook op meerdere niveau's beveiliging inzetten. De OSI kapstok, zoals eerder genoemd, gebruiken we hierbij. We zien laag vijf, de data-sessie laag, als referentiepunt.

De firewall
Het klinkt als een open deur, maar toch is 'gewoon' de firewall aan zetten erg belangrijk. Hier zal meer bewustwording voor nodig zijn. Het aanzetten van de firewall is niet moeilijk, en is in sommige gevallen zelfs standaard actief. Denk wel na over de consequenties hiervan. Kan er wat omvallen of niet meer werken omdat de firewall is aangezet? Is het reguliere dataverkeer nog wel mogelijk? Werken alle verbindingen nog?

De updates
Zoals gezegd zullen we in ieder geval op Windows, en het liefst ook op Linux, alle beveiligingsupdates moeten installeren. Updates moet je testen, het is namelijk niet zonder risico wanneer je direct op een productie omgeving een update installeert. Ik hoorde iemand eens zeggen "we installeren maandelijks op de test" en "ieder kwartaal door naar productie". Vergeet bij de updates ook niet de andere applicaties. Naast Metacom+ bijvoorbeeld ook Microsoft Office en Adobe Reader.

Bereid je voor
Normaliter zijn (grote) problemen met stabiliteit of beschikbaarheid te voorkomen door een goede voorbereiding. Test een inrichting eerst op de test en/of acceptatie omgeving voordat de nieuwe inrichting naar de productieomgeving gaat. Vanuit VanMeijel is er ook ondersteuning te geven, we hebben bijvoorbeeld een kennisbank artikel geschreven met tips en trucs voor beveiliging.

Is dit dan alles voor wat betreft informatiebeveiliging? Nee, zeker niet. Er kan veel meer. Te denken valt aan rechten op gedeelde mappen, aan data encryptie en uiteraard een goede netwerkbeveiliging. Heb jij ideeën, wensen of aanvullingen? Laat het ons weten, dan beoordelen we deze en nemen de aanvullingen eventueel op in onze kennisbank.

Kortom: Beveiliging moet, ook in OSI laag vijf. Allereerst via de firewall en het actueel houden van onder andere het besturingssysteem met (beveiligings-) updates. Is jouw organisatie hier al mee bezig of wil je dat nog gaan doen? Wij wisselen hierover graag van gedachten!
 

In mei publiceer ik een blog over Internet-ontsluiting. 

gerelateerde blogs

<b>Digitale veiligheid:</b> je doet je huis toch ook op slot?

Digitale veiligheid: je doet je huis toch ook op slot?

Met de komst van het internet zijn veel problemen opgelost, maar het brengt ook veel nieuwe uitdagingen. Eén van deze uitdagingen is de veiligheid van je gegevens en van je digitale identiteit. Iets waarvan we allemaal weten dat het heel belangrijk is, en we willen zeker niet dat iemand onze digitale identiteit misbruikt. Toch onderschatten we onze digitale veiligheid vaak als we alledaags bezig zijn op het internet. Google onderzocht dit, hier zie je een interessante greep uit de cijfers:

Internet of things: dichterbij de bouwplaats dan je denkt

Internet of things: dichterbij de bouwplaats dan je denkt

Hier bij VanMeijel op kantoor hebben we een shovel staan. Een strak model op schaal, gemaakt van LEGO. Een mooi accessoire voor het interieur, maar de echte kracht? Deze machine is uitgerust met sensoren, en staat via internet in contact met Bizzstream middels de microcontroller. Deze directe koppeling zorgt voor eindeloze mogelijkheden. Denk aan het automatisch inplannen van onderhoud van materieel, nauwkeurige verwerking van gebruikte materialen, CO2 uitstoot bijhouden. Zo weet je wat er écht gaande is in het bedrijfsproces. Is dit de toekomst in de bouw?

De voordelen van een <b>app</b> met de veiligheid van een <b>ERP</b>-systeem

De voordelen van een app met de veiligheid van een ERP-systeem

In de afgelopen decennia hebben veel bouwbedrijven geïnvesteerd in bedrijfsinformatiesystemen met als doel om financiën en projecten beter onder controle te krijgen. De meeste bedrijven hebben dat nu min of meer voor elkaar. Deze bedrijfsinformatiesystemen kenmerken zich door een sterke gerichtheid op de betrouwbaarheid en volledigheid van cijfers en transacties. De administratie moet gewoon kloppen. Dergelijke systemen leggen een sterke nadruk op vaste processen en informatiestromen.

evenementen

Webinar | Automatisch installeren van VanMeijel producten

Bij VanMeijel willen we graag onze producten, zoals Metacom+, automatisch opleveren. Automatisch opleveren biedt vele voordelen voor de klant en voor ons.

Lees verder

case studies

Van Werven realiseert zelf procesinnovaties met Metacom Online

bekijk de case study

nieuws

Het gemak van digitaal factureren

Dagelijks gaan bij bouwbedrijven talloze facturen de deur uit. Vaak loopt deze facturering nog via papier. Deze handmatige verwerking zorgt voor veel onnodig administratief werk. Waarom dus niet overstappen op digitaal factureren? Het is sneller, makkelijker en scheelt veel werk. Digitaal facturen wordt steeds meer de standaard. Ook Metacom ondersteunt deze oplossing.

Lees verder