tracking_pixel
0527 61 47 67
Stuur ons een e-mail
Support
Aanmelden nieuwsbrief

naar overzicht

Een nieuwe realiteit met ICT | Column Frans van Meijel

partnercolumn-frans-ict-april2019

We leven in een tijdsgewricht van grote veranderingen. Kreten als cloudcomputing, kunstmatige intelligentie en internet of things horen we met regelmaat. Ik heb laatst een boek gelezen over de ontwikkeling van de elektrificatie in onze maatschappij in de 19e eeuw. De overeenkomsten met het huidige tijdsgewricht zijn frappant.

Het gebruik van elektriciteit kwam op gang in de tweede helft van de 19e eeuw als vervanging van bijvoorbeeld stoommachines. In die beginperiode schaften bedrijven grote machines aan om zelf stroom op te wekken. Er ontstond een hele industrie. Elke bedrijf kreeg zijn eigen elektra.

Omdat dit erg omslachtig werd, ontstonden er verzamelingen van bedrijven die gezamenlijk stroom gingen opwekken. Daaruit vloeide weer het ontstaan van grote elektriciteitscentrales die hele gebieden van elektra konden voorzien.  Doordat elektriciteit overal beschikbaar kwam, ontstond er een compleet nieuwe realiteit.

Nu, in het begin van de 21e eeuw, is de beschikbaarheid van elektriciteit de normaalste zaak. Nagenoeg al onze activiteiten zijn erop gebaseerd.

We zien nu met ICT een soortgelijk proces plaatsvinden als in de periode van de elektrificatie. De meeste bedrijven zijn nu nog gewend aan eigen ICT systemen. De systemen worden steeds uitgebreider en complexer. Het wordt daarom steeds aantrekkelijker om gebruik te maken van cloud systemen. De hele ICT zit dan in de cloud: veilig én altijd beschikbaar. Een vergelijkbare ontwikkeling dus als met elektriciteit. ICT wordt een voorziening die overal beschikbaar is én de basis vormt voor wederom een compleet nieuwe realiteit.

Een ontwikkeling die in sneltreinvaart plaatsvindt is de beschikbaarheid van cloud native oplossingen. Dit zijn oplossingen die speciaal ontwikkeld zijn voor de cloud. Dergelijke applicaties kenmerken zich door een zeer snelle inzetbaarheid en een grote mate van schaalbaarheid: van een paar gebruikers tot honderden of zelfs duizenden, zonder extra inspanning van een gebruiker. Bovendien kunnen deze applicaties zeer gemakkelijk geïntegreerd worden met andere systemen. Alles vloeit in elkaar over.

Voor de bouw betekent deze ontwikkeling dat er specifieke cloud native bouwoplossingen beschikbaar komen die breed inzetbaar zijn. Dus niet alleen voor de grote concerns, maar ook voor het MKB bedrijf.

Net als bij de elektrificatie zien we dat de beschikbaarheid van cloud oplossingen een grote boost kunnen geven aan het gebruik van ICT technologie op alle plaatsen in uw organisatie. Uiteindelijk zal dat erin resulteren dat we ICT de normaalste zaak van de wereld vinden, net als elektriciteit.

Deze column is gepubliceerd in de Cobouw, nummer 31, donderdag 25 april 2019

gerelateerde blogs

Concurrentievoordeel | <b>Column Frans van Meijel</b>

Concurrentievoordeel | Column Frans van Meijel

Vaak wordt de stelling geopperd dat je met de inzet van ICT een groot concurrentievoordeel kunt behalen. Ik denk dat dit zeker klopt. Er gaat nu nog veel fout door een gebrek aan de juiste informatie, die ook nog eens niet op de juiste tijdstip en plaats beschikbaar is. Daarnaast is de administratieve last groot gedurende het bouwproces. De inzet van ICT zou dan ook niet meer weg te denken moeten zijn in de dagelijkse bedrijfsvoering.

Confectie of maatwerk? | <b>Column Frans van Meijel</b>

Confectie of maatwerk? | Column Frans van Meijel

In de modewereld is confectie dé standaard en maatwerk de uitzondering. Omdat het menselijk lichaam terug te voeren is tot een aantal standaard maten, is dit goed te doen. Hooguit hoeft er een stukje ingekort te worden bij een nieuw pak. Maar dat is het dan ook wel.

Evenementen

actgebruikersdagklein

Informatiemiddag | ACT Online | Emmeloord | 23 september

Om de processen rondom afvalverwerking, recycling en (container)transport optimaal te blijven ondersteunen, hebben we een nieuwe oplossing ontwikkeld: ACT Online. ACT Online zorgt, met gebruik van nieuwe technologieën, voor een volledig digitale informatieverspreiding in de afval- en containertransport. Deze oplossing gaat de huidige ACT module vervangen. We vertellen je graag meer op deze informatiemiddag.

Lees verder

case studies

smink-header-klein

Sneller werken met digitale werkorders in Metacom Online

bekijk de case study

nieuws

IMS_MO1

IMS bespaart tijd met digitale urenregistratie in Metacom Online

Incident Management Services (IMS), de zusteronderneming van Van Doorn Geldermalsen, maakt gebruik van de digitale urenregistratie in Metacom Online. De nieuwe manier van registreren is voor de organisatie op veel fronten een verbetering. In plaats van het gebruik van Excel kunnen de medewerkers nu dagelijks hun uren invoeren, bewerken en bekijken op ieder gewenst apparaat. Overal en op elk moment. “Een vereiste voor een organisatie met zoveel verschillende werkzaamheden en talloze projecten.”

Lees verder