0527 61 47 67
Stuur ons een e-mail
Support
Aanmelden nieuwsbrief

naar overzicht

Eén BIM systeem een utopie?

Bouwpartijen worden vaker verantwoordelijk voor de gehele levensfase van een project. Constructies als ‘Design, Build, Maintain and Finance’ worden steeds vaker toegepast. Steeds meer partijen uit verschillende disciplines zijn vertegenwoordigd in dergelijke constructies.

Met deze ontwikkelingen nemen de risico's en complexiteit van bouwprojecten sterk toe. Om de risico’s en kosten goed te kunnen beheren is een goede informatievoorziening gedurende alle fases in het project voor alle partijen van groot belang. Maar wie draagt er zorg voor de kwaliteit van gegevens en hoe wordt alle data beveiligd?

Risico's door koppelen BIM systemen

Veel bouwpartijen zijn zich van deze trends bewust en hebben BIM software geïmplementeerd in het bedrijfsproces. Het zijn veelal generieke softwareproducten die slechts een deelproces automatiseren. Hierdoor is het noodzakelijk koppelingen te maken met andere softwarepakketten, met alle risico’s van dien:

Risico: door een update werkt koppeling niet meer
Wanneer er een update komt van een software oplossing X die gekoppeld is met een andere softwareoplossing B is het maar de vraag of de gemaakte koppelingen blijven functioneren. Data kan bijvoorbeeld op een andere manier worden geëxporteerd of zelfs niet meer worden ondersteund. Als daardoor het bouwproces stil valt zijn bouwpartijen niet bij machte om zelf veranderingen in de programmatuur toe te passen.

Risico: een niet goed beveiligde omgeving
Daarnaast vraagt het beveiligen van de omgeving continu de aandacht van een systeembeheerder met de noodzakelijke kennis en kunde. Buitenstaanders mogen geen toegang krijgen tot de gegevens of de omgeving zelf beschadigen. Wat te doen als de interne systeembeheerder er niet is, of de fouten niet kan vinden? Externe service inhuren voor maatwerk gaat gepaard met relatief hoge kosten.

Risico: verwarring over verschillende versies
De historie van data kan vervagen of verloren raken bij uitwisselingen tussen verschillende software oplossingen. Het kan voorkomen dat men al in versie 5 van het architectuurmodel aan het werken is, terwijl de planning nog gebaseerd is op de eerste versie. Er is geen centrale plaats waarin inzichtelijk wordt wie waarom welke wijzigingen heeft doorgevoerd. Verwarring hierover leidt snel tot hoge faalkosten in het project.

Aansluitend op versiebeheer is het gebrek aan inzicht in de samenhang van data. Data kan op verschillende manier geregistreerd worden in systemen. Bakstenen worden bijvoorbeeld in m2 begroot, per stuk ingekocht en per pallet geleverd. Deze informatie consequent in alle systemen gebruiken is vaak onmogelijk.

Risico: wie draagt verantwoordelijkheid voor werkend systeem?
Tot slot heeft men geen garanties. Er zal geen partij zijn die garant wil staan voor een goed werkende en veilige projectomgeving. De risico’s zullen bij het koppelen van deeloplossingen geheel bij de bouwpartij zelf liggen. De vraag is te stellen of bouwpartijen de verantwoordelijk zelf kunnen dragen terwijl hun core business het realiseren van bouwprojecten is?

Eén BIM systeem een utopie?
In de ideale wereld is er één systeem die wordt aangeboden door één partij waarin alle projectfases zijn te beheren. Doordat slechts één gespecialiseerde partij de software levert kunnen zij garanties leveren waar eerder geen andere partijen verantwoordelijkheid konden of wilden nemen. De leverancier van de automatiseringsoplossing kan doordat het haar core business is een betere kwaliteit leveren tegen lagere kosten en risico’s. De bouwpartij hoeft hiervoor geen eigen kennis in huis te hebben waardoor de focus op het primaire bedrijfsproces kan liggen.

Binnen de software oplossingen van VanMeijel evolueert projectinformatie in één systeem voor, tijdens en na het bouwproject. De integratie met BIM en ERP maakt deze totaaloplossing uniek. Hierdoor kunnen onnodige kosten en risico's worden voorkomen en kan de focus op het primaire proces komen te liggen: het bouwproject. Deze focus is geen overbodige luxe bij het realiseren van steeds complexere en meer risicovolle projecten.

gerelateerde blogs

BIM <b>stappenplan</b>: in 6 stappen naar <b>BIM</b>

BIM stappenplan: in 6 stappen naar BIM

Op de BIM praktijkdag onlangs in jaarbeurs Utrecht bleek maar weer hoe ‘hot’ bim is. Onder het gezelschap bevonden zich architecten, installateurs, bouwers, adviseurs, universiteiten...kortom: BIM is er voor iedereen. En iedereen in de bouwketen wil weten hoe hij of zij aan de slag kan met BIM. Maar waar moet je als bouwer rekening mee houden? Wat zijn de stappen die je moet doorlopen om optimaal te kunnen BIM-men? Wij zien de volgende stappen.

Op gesprek bij de <b>aannemer</b> over <b>BIM</b>

Op gesprek bij de aannemer over BIM

BIM begint te leven bij de aannemers. Dit merken wij aan alles binnen het bedrijf. Waar BIM nog niet zo lang geleden als een ver-van-ons-bed-show werd gezien, mogen we nu geregeld aanschuiven bij aannemers om onze BIM oplossing te demonstreren. Een wereld van verschil binnen een jaar tijd! Wat zijn de hindernissen? En wanneer is het moment om met BIM te beginnen?

Van calculator naar <b>kostendeskundige</b>

Van calculator naar kostendeskundige

Onder invloed van BIM veranderen werkprocessen en daarmee de werkzaamheden van allerlei mensen in de bouw. Calculatoren bijvoorbeeld. Hun specialistische kennis kan grotendeels worden vastgelegd in een receptenbibliotheek. Maar dat wil niet zeggen dat hun werk verloren gaat, het wordt volgens mij juist leuker!

evenementen

Webinar | Tips & tricks middelenplanning

We werken continu aan verbeteringen voor de middelenplanning in Metacom. Tijdens deze webinar staan we stil bij nieuwe ontwikkelingen én geven we je tips & tricks om meer uit het gebruik van het planbord te halen.

Lees verder

case studies

Van Werven realiseert zelf procesinnovaties met Metacom Online

bekijk de case study

nieuws

De Klerk: van dubbel werk naar efficiënt werken met Metacom+ en Metacom Online

De Klerk Werkendam, een landelijke speler op de civiele markt met focus op Waterbouw & Staalconstructie, heeft gekozen om met Metacom+ aan de slag te gaan. Ook gaat de organisatie de urenregistratie en inkoop-ontvangstbon digitaliseren met het Metacom Online platform. Door op deze wijze te investeren in IT gaat De Klerk bouwen aan de toekomst: op weg naar structurele verbetering en grotere efficiëntie.

Lees verder