0527 61 47 67
Stuur ons een e-mail
Support
Aanmelden nieuwsbrief

naar overzicht

Digitale veiligheid: je doet je huis toch ook op slot?

blog_huisopslot.png

Met de komst van het internet zijn veel problemen opgelost, maar het brengt ook veel nieuwe uitdagingen. Eén van deze uitdagingen is de veiligheid van je gegevens en van je digitale identiteit. Iets waarvan we allemaal weten dat het heel belangrijk is, en we willen zeker niet dat iemand onze digitale identiteit misbruikt. Toch onderschatten we onze digitale veiligheid vaak als we alledaags bezig zijn op het internet. Google onderzocht dit, hier zie je een interessante greep uit de cijfers:

Bij 99% van alle gekraakte systemen was de oorzaak verouderde software.
Voor veel hacks wordt een oplossing gemaakt, maar het duurt vaak lang voordat deze bij een eindgebruiker staat. Veel bedrijven en particulieren hebben grote moeite om bij te blijven met de laatste fixes/updates. Veel programma's zoals Google Chrome updaten daarom automatisch. En dan denk je snel dat ‘het wel goed zit’ met de software. Maar hoe vaak herstart jij je computer? De meeste updates worden pas actief wanneer je herstart. Veel mensen houden hun Google Chrome als een soort takenlijst open, en laten deze voor het gemak dag en nacht zo staan. Zo kun je ook een belangrijke update missen. Het is dus belangrijk om regelmatig te herstarten.

Bij 63% van alle kraken zijn mailadressen en wachtwoorden gestolen.
Tegenwoordig bezit iedereen accounts bij diverse websites. Wachtwoorden zijn een eenvoudige manier om de gebruiker te identificeren. Grote kans dat je op meerdere sites hetzelfde wachtwoord gebruikt uit gemak. Erg gevaarlijk! Wordt een site namelijk gekraakt, dan kun je er op rekenen dat met jouw mail en het betreffende wachtwoord op een andere sites geprobeerd wordt om in te loggen.

Je kan gemakkelijk (en veilig) checken of jouw mailadres en wachtwoord een keer gestolen zijn. Dat kan op de site haveibeenpwned.com.  Vul je e-mailadres in en er wordt gekeken of dit emailadres voorkomt in de lijst van alle tot nu toe bekende gekraakte sites.

Op 12% van alle geavanceerde phishing e-mails wordt alsnog geklikt.
Deze vorm van internetfraude komt vaak voor bij banken en lokt mensen naar valse websites. Deze phishingmails zijn vaak bijna niet van echt te onderscheiden. Het kan zelfs voorkomen dat wanneer jij bijvoorbeeld in de ochtend contact hebt gehad met een leverancier, je diezelfde middag al een phishingmail krijgt die er precies zo uitziet als een mail van de leverancier.

Gelukkig heeft Chrome hier een extensie voor, genaamd “Password Alert”. Deze extensie beschermt je wanneer je jouw inloggegevens invoert op een niet vertrouwde site. Let op: dit werkt alleen in Chrome.

Voorkom digitale identiteitsfraude
Met deze punten geeft Google een wake up call om digitaal alerter te zijn. Want áls het je overkomt, zal ‘control alt delete’ niet werken. Herstart en update dus regelmatig jouw computer, zorg dat je niet tot nauwelijks hetzelfde wachtwoord gebruikt bij verschillende accounts en wees alert op e-mails die er verdacht uitzien. Nog een tip, schrijf je wachtwoorden niet op maar bewaar ze (indien mogelijk) op de meest veilige plek: in je hoofd. Hoe meer leestekens, cijfers en hoofdletters, hoe moeilijker het wachtwoord te achterhalen is. Zo ben je een stap dichterbij het voorkomen van digitale identiteitsfraude.

 

gerelateerde blogs

Wat is het verschil tussen <b>native-, web- en hybride apps</b>?

Wat is het verschil tussen native-, web- en hybride apps?

Dagelijks wordt er zowel privé als zakelijk gewerkt met vele apps. Apps zijn simpelweg niet meer weg te denken. Alleen: waar hebben we het eigenlijk over als we spreken over een app? Hierover bestaat zo langzamerhand steeds meer spraakverwarring. Tijd voor een spoedcursus apps.

<b>Cloudcomputing</b>: geen revolutie maar <b>evolutie</b>

Cloudcomputing: geen revolutie maar evolutie

Ik kan nog goed mijn eerste kennismaking met het internet herinneren. Ergens in 1995 begon ik te experimenteren met een modem. Een apparaat met knipperende lichtjes met het geluid van een zwerm spreeuwen. Dat we hier met een revolutie te maken hadden die zich razendsnel voltrok, is achteraf wel gebleken.

Aan de slag met <b>Disruptive Innovation</b>

Aan de slag met Disruptive Innovation

In de blog van twee weken geleden kon je lezen wat ‘Disruptive Innovation’ is. Deze week het vervolg, want hoe ga je hiermee om? Belangrijke termen in het omgaan met en het komen tot nieuwe disruptors zijn awareness, oorzakelijk denken, out-of-the-box denken en actie.

Evenementen

Webinar_materieelverhuur_klein

Webinar | Materieelverhuur in Metacom: een optimaal proces

Materiaal en materieel zijn kostbare activa binnen jouw organisatie. Dit wil je goed kunnen beheren, om het zo optimaal mogelijk in te zetten. Waar is het, wat kost het, wat zijn de opbrengsten? Optimaliseer daarom je materieelverhuur proces met Metacom.

Lees verder

case studies

Realtime inzicht in logistieke planning

bekijk de case study

nieuws

VanVelsen-mtco

Digitaliseren van kritische bedrijfsprocessen essentieel voor veel bedrijven in de gww | Van Velsen Reflectielijnen

“Duizenden werkopdrachten per jaar en een veelvoud aan werkdocumenten die van de buiten- naar de binnendienst gaan en verwerkt moesten worden. Dat kan handiger”, dacht Jasper van Wilsem, controller bij Van Velsen Reflectielijnen (VVR). Het bedrijf is gespecialiseerd in het aanbrengen van belijning en markering. Vanaf 2018 heeft VVR met Van Meijel Automatisering een ware professionaliseringsslag ingezet, waarbij diverse documentstromen gedigitaliseerd zijn, waaronder het werkbonnenproces.

Lees verder