0527 61 47 67
Stuur ons een e-mail
Support
Aanmelden nieuwsbrief

naar overzicht

De vier voordelen van hosting

Hosting_Blog_Header

Tot een aantal jaren geleden investeerde ieder bedrijf in eigen servers, meestal in eigen pand geplaatst (hardware on-premise). Voor de niet technici onder ons: dit betekent dat de bedrijfssoftware die gebruikt wordt, geïnstalleerd is op servers en computers in het eigen bedrijfspand. Tegenwoordig zijn er veel meer mogelijkheden, software as a service en ook hosting in de cloud. Welke voordelen brengt de cloud ten opzichte van on-premise installaties? Ik vertel je hier graag meer over in deze blog.

De cloud is een populair containerbegrip. Laten we dat eerst wat verder toelichten. Stel, de software (zoals Metacom Basis) die momenteel binnen de organisatie in gebruik is, draait lokaal op een server. Deze server nadert het einde van zijn economische levenscyclus, dus is vervanging een noodzakelijke keuze. Ga je de server vervangen door weer een server in eigen pand? Of ga je software op een andere manier beschikbaar maken? Bijvoorbeeld met hosting. Hierbij zijn investeringen in en onderhoud van fysieke servers niet langer nodig. Hosting betekent uitbesteding aan een externe partij. De initiële investering wordt compleet vervangen door een maand- of abonnementsprijs. 

Er zijn best een aantal redenen om voor hosting te kiezen. Er zijn evengoed redenen om eigen servers te behouden. Deze blog gaat over de hosting, daar geef ik je dan ook de redenen voor.

1. Flexibel
Een hardware investering doe je voor minstens vijf jaar. Kun en wil je zover vooruit kijken? Zeker met de veranderingen in software land waar we mee te maken hebben.

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de webversie* van Metacom Basis, deze versie kan on-premise óf in de cloud draaien. Het Metacom Platform (alle producten van VanMeijel) daarentegen, zal wel volledig als Software as a Service (SaaS) worden aangeboden. Dan is eigen hardware / een hosting dienst niet meer nodig. Door nu al over te stappen op hosting, haal je de flexibiliteit in huis om ook eerder over te stappen naar SaaS. Wanneer je dit doet met eigen hardware, kan het namelijk zo zijn dat die investering nog niet volledig is afgeschreven.

*De systeemvereisten van de webbased Metacom zullen verschillen met die van de voorgaande versies.

2. Schaalbaar
Nu een investering doen is kijken wat je nodig hebt. Niet te groot / te veel, maar zeker ook niet te weinig / te klein. Bij keuze voor hosting hoef je geen server(s) meer aan te schaffen. Dit bespaart je planning keuzes met mogelijk ​​een grote investering in één keer.
Je stapt over op servers die nú de benodigde capaciteit hebben en betaalt een bedrag per maand. Heb je meer nodig? Dan kun je met hosting makkelijk bij- of afschalen. Zowel voor extra gebruikers, of extra geheugen- of processor-capaciteit. Heb je een server niet meer nodig, dan stop je het gebruik. Waarbij ook de maandelijkse factuur hierop aangepast kan worden.

3. Hosting is groen
Stroomverbruik voor de servers en de koeling is een gegeven. Kun je als bedrijf daar een duurzaamheids component aan koppelen? Heb je de mogelijkheden om ook (zeer) efficiënt met zowel het verbruik als de koeling om te gaan? Hier is hosting veelal een duurzame oplossing. Door de centralisatie en virtualisatie krijgt elke server voldoende capaciteit.
Zo hoeven servers niet onnodig te ‘draaien’ en dus energie te verbruiken. Dit maakt de gedeelde cloud-capaciteit milieuvriendelijk(er). Inzet van groen(ere) stroom (renewables) is een ambitie van onze hosting leverancier. Een concreet voorbeeld hierbij is het gebruik van warmte uit de datacenters voor warmtenetten. Eigen servers, in het eigen pand zijn hiervoor te kleinschalig. 

4. Veilig
IT beveiliging wordt steeds belangrijker. Naast de fysieke dreigingen en risico's, maakt de noodzaak om software zeer regelmatig te updaten on-premise oplossingen kwetsbaar. Met cloud oplossingen (zoals hosting) worden veel van de fysieke of virtuele toegangs-risico’s omzeild of meteen opgelost: de cloud provider verzorgt afgeschermde, geautoriseerde toegang tot servers. Data en backups zijn afgeschermd en staat in beveiligde datacenters. Toegang voor gebruikers en beheerders is er naargelang noodzakelijkheid. En ook alleen daar waar het nodig is tot servers of anders enkel op applicatie niveau.

5. Ontzorgd
Je wilt je als bouw/infra bedrijf focussen op je core business. Hosting zal dat niet zijn. Het wordt steeds specialistischer om het goed te doen. Hoe borg je dat je de juiste kennis hebt, ook in de vakantieperiodes? Door voor hosting te kiezen word je ook op dit vlak ontzorgd.

Wil je weten hoe je een passende cloud strategie formuleert? En wat er allemaal komt kijken bij de overstap naar de cloud? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden. We helpen je graag. 

gerelateerde blogs

<b>Cloudcomputing</b>: geen revolutie maar <b>evolutie</b>

Cloudcomputing: geen revolutie maar evolutie

Ik kan nog goed mijn eerste kennismaking met het internet herinneren. Ergens in 1995 begon ik te experimenteren met een modem. Een apparaat met knipperende lichtjes met het geluid van een zwerm spreeuwen. Dat we hier met een revolutie te maken hadden die zich razendsnel voltrok, is achteraf wel gebleken.

<b>De cloud: </b>Wat betekent het nou ècht?

De cloud: Wat betekent het nou ècht?

Het snelle tempo van technologische vooruitgang leidt tot revolutionaire ontwikkelingen en de meest uiteenlopende toepassingen. Technologieën die ons dagelijkse leven en onze manier van werken makkelijker, slimmer en sneller te maken. Technologieën die de digitalisering binnen je bedrijf versnellen en je concurrentievoordeel kunnen bieden. Eén ding is duidelijk: om te overleven moet je als bedrijf meebewegen met de ontwikkelingen. Maar… wat betekenen bepaalde ontwikkelingen en containerbegrippen nou echt? En wat doet VanMeijel er mee? In deze blog gaan we in op de cloud.

Vijf voordelen van <b>cloud</b> en <b>mobile</b> op de bouwplaats

Vijf voordelen van cloud en mobile op de bouwplaats

8 jaar geleden liep ik stage bij een groot Nederlands bouwbedrijf als assistent-uitvoerder. Daar is mij opgevallen hoe weinig gebruik er wordt gemaakt van de digitale mogelijkheden op de bouwplaats. Alles werd op briefjes geschreven, in een map gestopt en aan het eind van de week naar kantoor gebracht. Ook toen waren computers, internet en mobieltjes al voor iedereen beschikbaar. Toch werd er nauwelijks gebruik van gemaakt. Hoe kan dat?

Evenementen

Webinar_materieelverhuur_klein

Webinar | Materieelverhuur in Metacom: een optimaal proces

Materiaal en materieel zijn kostbare activa binnen jouw organisatie. Dit wil je goed kunnen beheren, om het zo optimaal mogelijk in te zetten. Waar is het, wat kost het, wat zijn de opbrengsten? Optimaliseer daarom je materieelverhuur proces met Metacom.

Lees verder

case studies

Weverling gaat voor een optimale bedrijfsvoering met Metacom

bekijk de case study

nieuws

Recyclepro.artikel_(1)_.png

Veelzijdig familiebedrijf zet in op papierloos werken

Ruim twaalf jaar geleden al zette Reko Raalte de eerste stappen om met behulp van software van VanMeijel interne processen verder te stroomlijnen. Het veelzijdige familiebedrijf maakt nu met diezelfde ICT-partner een verdere digitaliseringsslag en kan op bijna alle afdelingen volledig papierloos werken.

Lees verder