0527 61 47 67
Stuur ons een e-mail
Support
Aanmelden nieuwsbrief

naar overzicht

De kracht van eenvoud: krijg grip op complexiteit binnen je organisatie

blog-eenvoud

Met het groeien van een organisatie groeit ook de behoefte aan structuur. In zekere zin is deze structuur altijd al aanwezig. In kleinere organisatie verloopt de (nieuwe) structuur en de communicatie vaak naadloos. Communicatielijnen zijn kort, en doordat er een relatief kleine groep mensen samenwerkt is de mate van transparantie vaak hoog. Maar wat als je organisatie groter wordt? Of wanneer je als organisatie al groot bent en je zoekt naar die nieuwe structuur om processen of communicatiestromen goed te laten verlopen?

Groeien betekent meer behoefte aan structuur
In het boek The Lean Startup wordt duidelijk uitgelegd dat vanaf een bepaald punt de ‘vrije vorm’ van een organisatie niet meer volstaat. De schrijver gaat vervolgens verder met uitleggen hoe die structuur flexibel ingevuld kan worden. Daarnaast beschrijven meerdere bronnen de verschillende groeifasen die een organisatie doormaakt. ScaleUpCompany, nlgroeit, en Graydon beschrijven allen vijf groeifasen waarin een organisatie zich kan bevinden. Al deze fasen vragen om hun eigen strategie. De kerngedachte achter deze theorieën is dat een grotere hoeveelheid personeel leidt tot een grotere complexiteit. Meer mensen moeten immers met elkaar samen kunnen werken teneinde de bedrijfsdoelen te behalen. Met elke persoon die toegevoegd wordt aan de organisatie groeien de mogelijke communicatiestromen exponentieel.

“Mensen zijn de sleutel de organisatie. De juiste tooling kan het werk van deze mensen optimaal ondersteunen, en daarmee tijd én kosten besparen.”

Mensen optimaal ondersteunen? De juiste tooling
Om deze communicatiestromen, of processen, allemaal vloeiend en optimaal te laten verlopen is het handig om goed te kunnen documenteren. Of nog beter: te automatiseren. Natuurlijk blijven mensen onmisbaar in elke organisatie. Maar de juiste tooling kan het werk van deze mensen goed ondersteunen, en daarmee tijd én kosten besparen. Als standaardtaken, zoals bijvoorbeeld de wekelijkse urenadministratie, geautomatiseerd worden dan blijft er tijd over voor meer uitdagende vraagstukken. Tevens heeft de medewerker meer tijd over voor zijn kerntaken, in plaats van hier omheen te administreren. 

Zelf processen modelleren: Metacom Online
Met deze gedachte in ons achterhoofd heeft Maxedy, het dochterbedrijf van VanMeijel, BizzStream ontwikkeld. BizzStream is het fundament van Metacom Online. 

Metacom Online is het cloudplatform voor digitale procesondersteuning, speciaal toegespitst op de complexiteit en dynamiek van bouworganisaties. Met het platform kunnen werkprocessen zoals urenregistraties, meerwerk, werkbonnen en inkoopprocessen snel en flexibel gedigitaliseerd worden. Het uitgangspunt is dat processen en schermen gemodelleerd worden met zo min mogelijk programmeren. Het platform is op elk apparaat toegankelijk en zorgt ervoor dat gebruikers overal informatie kunnen inzien, toevoegen en bewerken, onafhankelijk van device en locatie. Je staat zelf aan het stuur om diverse processen te digitaliseren. 

De kracht van eenvoud
Bovenstaande uitleg maakt het doel van het Metacom Online platform duidelijk: organisaties, in dit geval in de bouw en infrasector, zoveel mogelijk ontzorgen. Zo willen we iedereen in staat stellen om zoveel mogelijk waarde toe te voegen. Een vergaande automatisering van processen kan ervoor zorgen dat communicatie binnen het bedrijf gestructureerder, en dus efficiënter, verloopt. 

Want... waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?

Mark van den Hurk is productowner bij Maxedy. Maxedy is een dochteronderneming van VanMeijel en ontwikkeld de eerste module van Metacom Online: BizzStream. Hiermee kun je bedrijfsprocessen eenvoudig automatiseren door ze te modelleren op basis van digitale documenten. Naast dat VanMeijel BizzStream gebruikt voor Metacom Online, is het platform inzetbaar voor digitalisering in allerlei organisaties. 

gerelateerde blogs

IT: lastenpost of <b>waardecreator</b>? Haal het maximale uit je <b>investering</b>.

IT: lastenpost of waardecreator? Haal het maximale uit je investering.

In mijn vorige blog schreef ik over de rol van IT binnen je organisatie en wat de noodzaak en waarde is om je processen en mensen te faciliteren met de juiste IT oplossingen. Maar hoe weet je nou of je het maximale haalt uit je IT oplossingen? En, als je dit wilt optimaliseren, hoe pak je dat aan? Lees het in deze blog.

Evenementen

Webinar_materieelverhuur_klein

Webinar | Materieelverhuur in Metacom: een optimaal proces

Materiaal en materieel zijn kostbare activa binnen jouw organisatie. Dit wil je goed kunnen beheren, om het zo optimaal mogelijk in te zetten. Waar is het, wat kost het, wat zijn de opbrengsten? Optimaliseer daarom je materieelverhuur proces met Metacom.

Lees verder

case studies

Realtime inzicht in logistieke planning

bekijk de case study

nieuws

VanVelsen-mtco

Digitaliseren van kritische bedrijfsprocessen essentieel voor veel bedrijven in de gww | Van Velsen Reflectielijnen

“Duizenden werkopdrachten per jaar en een veelvoud aan werkdocumenten die van de buiten- naar de binnendienst gaan en verwerkt moesten worden. Dat kan handiger”, dacht Jasper van Wilsem, controller bij Van Velsen Reflectielijnen (VVR). Het bedrijf is gespecialiseerd in het aanbrengen van belijning en markering. Vanaf 2018 heeft VVR met Van Meijel Automatisering een ware professionaliseringsslag ingezet, waarbij diverse documentstromen gedigitaliseerd zijn, waaronder het werkbonnenproces.

Lees verder