0527 61 47 67
Stuur ons een e-mail
Support
Aanmelden nieuwsbrief

naar overzicht

De 4+1 pijlers voor succesvol digitaal bouwen

Blog-5pijlers-digitaalbouwen

In de vorige blog heb je vijf redenen gekregen waarom je juist nù aan de slag moet gaan met digitaal bouwen. Want de beloften van digitaal bouwen zijn groot. Maar.. hoe pak je het nu aan? Wat heb je nodig? Onmisbaar is de techniek. Zonder de huidige technologie zou digitalisering niet mogelijk zijn. En die technologie moet aan bepaalde eisen voldoen, om op een effectieve manier digitaal bouwen te ondersteunen. In deze blog geven we je daarom de 4+1 technologische pijlers.

Pijler 1. Procesintegratie
Elk bedrijf heeft processen. Een bedrijfsproces bestaat uit meerdere stappen en wordt vaak door verschillende mensen uitgevoerd. Iedere stap brengt risico’s en verspilling met zich mee. Het liefst wil je dus zo min mogelijk stappen, die naadloos op elkaar aansluiten.

Hoe kun je dit bereiken? Door alle processtappen vast te leggen in één centraal systeem. Hierdoor kan iedereen met dezelfde informatie werken. Denk aan een inkoopplanning die 1-op-1 gebaseerd is op de calculatie. Wat je nu vaak nog ziet is dat er gewerkt wordt met losse applicaties, zoals een uren app of Excel.
De meeste bouwbedrijven beschikken al over een centraal systeem voor de administratie, maar dat is niet genoeg. Ook de processen op de bouwplaats, in het werkveld, moeten naadloos op elkaar zijn afgestemd. De volgende stap van digitaal bouwen is dus het integreren van de buitenwereld met kantoor. Hoe verder je wilt gaan met digitaal bouwen, hoe belangrijker deze procesintegratie is.

Pijler 2. Flexibiliteit
Hoewel de gedachte van procesintegratie al vroeg is ontstaan en de huidige ERP-systemen daar best goed invulling aan geven, voldoen ze toch niet volledig in het ‘digitaal bouwen tijdperk’. Want naast de uitgangspunten stabiliteit, betrouwbaarheid en structuur (dit is overigens een prima basis) vraagt de huidige situatie om meer: we hebben flexibiliteit nodig.

Oftewel, de mogelijkheid om continu verbeteringen door te voeren in je processen. Eist een opdrachtgever bepaalde registraties? Dan wil je dit snel in je systeem kunnen aanpassen. Met een flexibele schil rondom je stabiele en betrouwbare ERP-kern ben jij in staat om je processen optimaal ondersteunen. Een schil die het mogelijk maakt om alle (nu nog) papieren processen te digitaliseren.

Pijler 3. Connectiviteit
Oké, zijn we er dan met geïntegreerde processen en de flexibele schil rondom ons kernsysteem? Niet helemaal. Want je wilt ook kunnen samenwerken met partners: procesintegratie over bedrijven heen, in de keten. Of je systeem kunnen koppelen aan specialistische functies zoals Internet of Things. Kortom, je hebt connectiviteit nodig.

Het koppelen van systemen is specialistisch werk. Daarom wil je dat het zo eenvoudig mogelijk gaat. Open standaarden spelen hierin een belangrijke rol. Door hiermee te werken kom je ook tot andere mogelijkheden, zoals het gebruik van Google Maps om routes te plannen en reistijden in te schatten.
Eigenlijk is connectiviteit een soort zuurstof voor je systeem. Hoe beter het systeem kan communiceren met het andere systeem, hoe beter het is.

Pijler 4. Inzicht
Wat je nu hebt is één grote, geïntegreerde bak met gegevens over alle bedrijfsprocessen. Deze gegevens zijn enorm waardevol, mits je er op eenvoudige wijze inzicht in kunt krijgen. Er is behoefte aan inzicht over het totale bedrijf, maar ook op operationeel en tactisch niveau. Iedereen binnen een bedrijf zou zijn eigen dashboard moeten hebben waarin de voortgang en resultaten van zijn processen zijn te volgen.

Ga je dus aan de slag met digitaal bouwen? Bedenk dan vooraf op welke indicatoren je wilt sturen. Want inzicht kun je alleen verkrijgen in gegevens die worden vastgelegd. Dit inzicht kan op verschillende manieren gegeven worden. Via dashboards met grafieken en tabellen, via periodieke rapportages. Maar ook op basis van uitzonderingen, waarbij het systeem automatische alerts toont.

Pijler 5. Intelligentie
Je weet nu dat er vier pijlers zijn waar digitaal bouwen vandaag de dag op steunt: procesintegratie, flexibiliteit, connectiviteit en inzicht. In de nabije toekomst zal daar de vijfde pijler bij komen: kunstmatige intelligentie. Hoewel deze technologie pas op termijn echt breed beschikbaar zal zijn, is het nu al duidelijk dat kunstmatige intelligentie een grote toegevoegde waarde heeft voor digitaal bouwen.

Zo zal het systeem steeds meer routinematige taken kunnen overnemen, zoals het controleren en fiatteren van uren. Maar het systeem zal ook dingen kunnen doen die ons als mens veel tijd en moeite kosten. Bijvoorbeeld een inschatting geven van de winkans van een nieuwe aanbesteding, gebaseerd op eerdere calculaties van aanbestedingen.

4 + 1 = één geïntegreerd flexibel platform
Na het lezen van deze blog weet je aan welke eisen de technologie moet voldoen om op een effectieve manier digitaal bouwen te ondersteunen. Deze visie hebben wij ontwikkeld vanuit onze ervaring van de afgelopen jaren. De beste manier om aan deze pijlers invulling te geven is ervoor te zorgen dat je één technologisch en functioneel platform hebt. Een platform waarin alle onderdelen vanuit dezelfde visie zijn ontworpen en samenwerken. Alleen zo kan je bedrijf op een effectieve manier digitaal bouwen, mét de juiste ondersteuning van technologie. In de volgende blog vertellen we je hier meer over.

Wanneer ga jij beginnen?

Meer lezen? Vraag dan hier kosteloos een exemplaar aan van ons boek “Digitaal bouwen”.

gerelateerde blogs

Evenementen

Webinar_materieelverhuur_klein

Webinar | Materieelverhuur in Metacom: een optimaal proces

Materiaal en materieel zijn kostbare activa binnen jouw organisatie. Dit wil je goed kunnen beheren, om het zo optimaal mogelijk in te zetten. Waar is het, wat kost het, wat zijn de opbrengsten? Optimaliseer daarom je materieelverhuur proces met Metacom.

Lees verder

case studies

Realtime inzicht in logistieke planning

bekijk de case study

nieuws

VanVelsen-mtco

Digitaliseren van kritische bedrijfsprocessen essentieel voor veel bedrijven in de gww | Van Velsen Reflectielijnen

“Duizenden werkopdrachten per jaar en een veelvoud aan werkdocumenten die van de buiten- naar de binnendienst gaan en verwerkt moesten worden. Dat kan handiger”, dacht Jasper van Wilsem, controller bij Van Velsen Reflectielijnen (VVR). Het bedrijf is gespecialiseerd in het aanbrengen van belijning en markering. Vanaf 2018 heeft VVR met Van Meijel Automatisering een ware professionaliseringsslag ingezet, waarbij diverse documentstromen gedigitaliseerd zijn, waaronder het werkbonnenproces.

Lees verder