0527 61 47 67
Stuur ons een e-mail
Support
Aanmelden nieuwsbrief

naar overzicht

Cybersecurity, even noodzakelijk als een autogordel

Blog-Cybersecurity-1500x750.png

Er is een tijd geweest dat het dragen van een autogordel of een helm op de brommer niet verplicht was. Toen de verplichtingen werden ingevoerd vonden veel mensen dit volstrekt onnodig, ondanks de welbekende risico’s. Inmiddels weten we niet beter en draagt iedereen een autogordel of helm om incidenten en letselschade te voorkomen. Als je kijkt naar de veiligheid van het internetverkeer en onze digitale wereld is dat eigenlijk niet anders. Ook hier moeten we onszelf beschermen tegen schade. Hoe zit dat?

Door een toename van het verkeer, uitbreiding van het wegennet en door steeds meer incidenten was het noodzaak dat de regels werden aangescherpt. Onder andere deze regels, meer controles en bewustwording van ons gedrag dragen bij aan het voorkomen van verkeersincidenten. Nederland is op het gebied van verkeer nu zelfs één van de veiligste landen.

De overeenkomst tussen verkeersveiligheid en digitale veiligheid
De veiligheid van het internetverkeer op dezelfde manier kunt bekijken als het verkeer op de weg. Je IT moet je beveiligen. De digitale wereld wordt namelijk in een duizelingwekkend tempo groter en er zijn steeds meer gevaren, bedreigingen en aanvallen. Wat je wilt is het voorkomen van incidenten. Ook wil je dat de schade beperkt blijft wanneer incidenten zich wel voordoen. 

Kortom: cybersecurity in je organisatie is essentieel. Onder cybersecurity verstaan we het verdedigen van onze computers, servers, mobiele apparaten, netwerken en gegevens tegen schadelijke aanvallen. Opmerkelijk is dat cybersecurity voor de meeste mensen nog lang niet zo vanzelfsprekend is als het dragen van een helm of autogordel. Vaak zien enkel de IT specialisten de noodzaak in.

Maar wat kun je dan doen? 
Er zijn een aantal maatregelen waarmee je beveiligingsincidenten kunt voorkomen. Een eerste stap is je organisatie certificeren op basis van ISO 27001. Hiermee voldoe je aan de veiligheidseisen die diverse bedrijven, klanten en de overheid aan je organisatie stellen. Ook VanMeijel is ISO 27001 gecertificeerd.

Andere maatregelen om ‘schade’ te voorkomen zijn goede backup en restore procedures, slimme classificatie van informatie en het doordacht inzetten van Identity Access Management. Dit betekent het vastleggen van toegang, rollen en permissies. Tevens is het belangrijk om je netwerk goed beveiligd te hebben. Zo zorg je ervoor dat het dataverkeer veilig verloopt en voor risicobewustzijn bij het ontwikkelen van applicaties.

Wees bewust van de risico’s
Minstens zo belangrijk als het nemen van maatregelen is het creëren van bewustzijn over de noodzaak van cybersecurity. Binnen VanMeijel werken we dagelijks met zorg en liefde met IT. Naast ons eigen bewustzijn van veilig digitaal werken delen we dit ook graag met onze klanten en partners. 

Wees je dus bewust van digitale bedreigingen en risico’s. Met gebruik van de juiste maatregelen kun je het internetverkeer veiligstellen. Dit geldt niet alleen voor jezelf, maar voor de hele organisatie. Want, net als in het verkeer, is medewerking van iedere deelnemer nodig om maatregelen effectief te laten zijn. Zo voorkom je, net als bij het dragen van de autogordel of de helm, letselschade en beveiligingsincidenten. Meer dan vanzelfsprekend, toch? 

Wil je meer weten over veilig werken met IT? Neem contact met ons op.

gerelateerde blogs

Data erin en eruit: <b>hoe sla je data veilig op?</b> | Technische blog deel 3

Data erin en eruit: hoe sla je data veilig op? | Technische blog deel 3

De digitale wereld verandert in een rap tempo en deze veranderingen merken we ook bij VanMeijel. Een onderdeel van deze veranderingen is de toenemende aandacht voor beveiliging. De steeds sneller verlopende uitwisseling van data en integratie van apparatuur (Mobile, Internet of Things, Bring your own device) en de eisen van gebruikers op het gebied van beschikbaarheid, stellen steeds hogere eisen aan de bescherming van informatie. Dit is de derde technische blog in een reeks over informatiebeveiliging.

<b>Veilig omgaan met informatie: wat doen hindernissen?</b>  | Technische blog deel 4

Veilig omgaan met informatie: wat doen hindernissen?  | Technische blog deel 4

Vroeger, in de tijd van Het IJzeren Gordijn, was de grens tussen het Oostblok en het Westen een doolhof van hindernissen. De scheidingslijn bestond uit blokkades in allerlei vormen. Maar ondanks deze vorm van ‘bescherming’, boden de hindernissen vooralsnog geen garantie dat alles en iedereen tegen gehouden werd. Want wie het écht wilde ging proberen om aan de andere kant te komen. Hoe zit dat eigenlijk in de wereld van automatisering? Kunnen we onze data beschermen met hindernissen? En zo ja, welke hindernissen komen we bijvoorbeeld tegen?

Evenementen

workshopmetacomonline_klein.png

Workshop Metacom Online in Emmeloord | Modelleer zelf een bedrijfsproces | = VOL!

Wil je leren hoe je zelf papieren werkprocessen kunt digitaliseren of apps kunt bouwen? Je bent welkom bij deze workshop.

Lees verder

case studies

De Klerk ervaart rust op financieel gebied met Metacom+ Projecten

bekijk de case study

nieuws

Haegens_kiestvoorMetacom

Digitaal hijsen in plaats van digitaal bouwen Haegens | horizontaal en verticaal transport kiest voor Metacom

Haegens | horizontaal en verticaal transport (Haegens) kiest voor een toekomstbestendig ICT landschap. Het horizontaal- en verticaal transport bedrijf uit het zuidelijke Elsendorp is een onderneming met ca. 30 kranen én ca. 30 trucks/opleggers. Naast de verhuur van kranen, vrachtauto's en rijplaten, bestaat de vloot van Haegens uit autolaadkranen, bakwagens met rijplatenkranen, verreikers en diverse machines t.b.v. het uitvoeren van machineverhuizingen (zoals heftrucks, compactkranen, Pick & Carry kranen en een speciaal ingerichte gereedschapswagen).

Lees verder