0527 61 47 67
Stuur ons een e-mail
Support
Aanmelden nieuwsbrief

naar overzicht

Concurrentievoordeel | Column Frans van Meijel

concurrentievoordeel-blog-frans

Vaak wordt de stelling geopperd dat je met de inzet van ICT een groot concurrentievoordeel kunt behalen. Ik denk dat dit zeker klopt. Er gaat nu nog veel fout door een gebrek aan de juiste informatie, die ook nog eens niet op de juiste tijdstip en plaats beschikbaar is. Daarnaast is de administratieve last groot gedurende het bouwproces. De inzet van ICT zou dan ook niet meer weg te denken moeten zijn in de dagelijkse bedrijfsvoering.

De dagelijkse praktijk blijkt echter weerbarstig. Je ziet nog steeds veel fouten en veel handwerk, want bijvoorbeeld het gebruik van spreadsheets als gereedschap zie ik als ‘handwerk’.

Eigenlijk is deze huidige manier van werken best wel gek. Ik durf de stelling wel aan dat de benodigde technologie beschikbaar is om dit probleem op te lossen. U zult ongetwijfeld zeggen: “Dat klopt, maar dit is alleen beschikbaar voor de echt grote concerns. Want die hebben de tijd en de middelen om met ICT stappen te zetten”.

Voor een paar jaar geleden was dit inderdaad zo. Maar dit gaat nu niet meer op. Voor elk bedrijf zijn er nu betaalbare ICT tools beschikbaar om de processen in uw bedrijf te verbeteren.

Waarom dan toch nog steeds zoveel handwerk?
De technologie is dus beschikbaar, maar het resultaat is er dan nog niet. Veel mensen denken dat een investering in ICT direct voordeel oplevert. Dat klopt, maar dan moet deze investering ook gepaard gaan met een investering in uw organisatie. Het is net als met de aanschaf van een nieuwe machine. Iedereen kan die kopen. Maar om er prachtig werk mee te leveren, moet je goed begrijpen hoe je de machine moet bedienen. Er is vakmanschap voor nodig.

Zo gaat het ook met digitalisering. Investeren in ICT kan iedereen. Om er echter succesvol mee te worden, moeten de mensen die werken met de techniek begrijpen hoe het werkt en het zich eigen maken. Het succes van ICT oplossingen in de bouw is dus een combinatie van het toepassen van moderne technologie én een organisatie die deze technologie optimaal toepast. Een concurrentievoordeel door het inzetten van ICT is dan zeker te realiseren. Dit wordt alleen niet bereikt door de ICT, maar door de kwaliteit van de organisatie die het gebruikt.

Kortom: investeer in ICT én in uw organisatie. Dit is niet iets eenmaligs, je moet continu investeren in verdere verbeteringen. Stap voor stap. Het resultaat is een echt concurrentievoordeel.

Deze column is gepubliceerd in de Cobouw, nummer 92, donderdag 13 december 2018

gerelateerde blogs

Confectie of maatwerk? | <b>Column Frans van Meijel</b>

Confectie of maatwerk? | Column Frans van Meijel

In de modewereld is confectie dé standaard en maatwerk de uitzondering. Omdat het menselijk lichaam terug te voeren is tot een aantal standaard maten, is dit goed te doen. Hooguit hoeft er een stukje ingekort te worden bij een nieuw pak. Maar dat is het dan ook wel.

Transformeren naar digitaal bouwen | <b>Column Frans van Meijel</b>

Transformeren naar digitaal bouwen | Column Frans van Meijel

Ik las laatst een studie over hoe vernieuwende technologie in het verleden is geïntroduceerd in de maatschappij. Het ging bijvoorbeeld over de introductie van elektriciteit. Het blijkt dat elke transformatie te verdelen is in drie herkenbare fasen.

Uw ICT-systeem als modern kantoorgebouw | <b>Column Frans van Meijel</b>

Uw ICT-systeem als modern kantoorgebouw | Column Frans van Meijel

U kent ze misschien wel, kantoorgebouwen gebouwd in een ver verleden. Soms niet eens gebouwd als kantoorruimte, maar als woonhuis en verbouwd tot kantoorruimte.

Evenementen

Webinar_materieelverhuur_klein

Webinar | Materieelverhuur in Metacom: een optimaal proces

Materiaal en materieel zijn kostbare activa binnen jouw organisatie. Dit wil je goed kunnen beheren, om het zo optimaal mogelijk in te zetten. Waar is het, wat kost het, wat zijn de opbrengsten? Optimaliseer daarom je materieelverhuur proces met Metacom.

Lees verder

case studies

Realtime inzicht in logistieke planning

bekijk de case study

nieuws

VanVelsen-mtco

Digitaliseren van kritische bedrijfsprocessen essentieel voor veel bedrijven in de gww | Van Velsen Reflectielijnen

“Duizenden werkopdrachten per jaar en een veelvoud aan werkdocumenten die van de buiten- naar de binnendienst gaan en verwerkt moesten worden. Dat kan handiger”, dacht Jasper van Wilsem, controller bij Van Velsen Reflectielijnen (VVR). Het bedrijf is gespecialiseerd in het aanbrengen van belijning en markering. Vanaf 2018 heeft VVR met Van Meijel Automatisering een ware professionaliseringsslag ingezet, waarbij diverse documentstromen gedigitaliseerd zijn, waaronder het werkbonnenproces.

Lees verder