0527 61 47 67
Stuur ons een e-mail
Support
Aanmelden nieuwsbrief

naar overzicht

Calculatie software en een konijnenhok

Header_Calculatie_Michael2.png

Sinds een paar maanden heb ik twee nieuwe gezinsleden. Twee mannetjes. Een bruine. En een grijs/witte. Konijnen, voor de volledigheid. Ze heten Nacho en Ginny. Namen die hoogstpersoonlijk zijn bedacht door mijn jongste dochter van zeven. Omdat ze nacho’s zo lekker vindt. Voor het andere konijn had ze eerst nog Oreo in gedachten. Maar leuker nog was een naam van iets dat mama zo lekker vindt. Dus Nacho en Ginny it is.

Was het een probleem dat het twee mannetjes waren? Volgens de fokker niet. Als ze een maand of vier waren dan konden ze wat achter elkaar aan gaan rennen. Rennen? Daar zei hij geen woord teveel mee. De Olympische finale 5000 meter van Sifan Hassan is er niets bij. Met als complicerende factor elkaar bijten en poep en stro uit het hok gooien. En dat in een hok van nog geen meter. Zie dat Sifan maar eens doen. Gevolg? Een licht getraumatiseerde dochter waardoor papa nu niet anders kan dan zelf een heus konijnenhok in elkaar gaan bouwen. Met twee gescheiden compartimenten. Natuurlijk. Happy Sunday. 

De juiste calculatie software
Nu ben ik geen timmerman maar werk ik bij VanMeijel Automatisering. En VanMeijel ontwikkelt calculatieprogramma’s voor de bouw en infra. Frans van Meijel richtte dit bedrijf op met de visie: “Geld verdienen? Daar doe ik het niet voor. Ik wil problemen oplossen”. En had ik nu een probleem? Jazeker! En wat is het verschil tussen het calculeren in de bouw van een brug of rotonde, en een konijnenhok? Niet zo veel toch? De basisstructuur is gelijk; we hebben een object dat we willen bouwen, activiteiten die bepalen wat we gaan doen, en middelen die we nodig hebben om de activiteiten uit te voeren. En als een calculatieprogramma al 35 jaar de logische keuze voor calculatiesoftware in de bouw is, dan moest het mij nu ook kunnen helpen met dit redelijk simpele project. Toch?

Laat ik het voortschrijdend inzicht noemen. Een ander zou misschien de minder complimenteuze woordkeuze ‘klunzigheid’ hebben gekozen, maar voortschrijdend inzicht klinkt vriendelijker. En wat minder confronterend. Maar in Calculatie XE, ons calculatieprogramma waarmee grote projecten als de renovatie Afsluitdijk zijn gecalculeerd, bestond nog even geen profiel voor een konijnenhok. Heel vreemd. Stabu-, RAW-, Mamokcalculaties ten over. Maar gewoon geen konijnenhok.

Een beetje tegenwind is soms niet verkeerd, het houdt je scherp. Nu heeft die smurf van 7 op school het credo ‘Van Proberen ga je Leren’ opgepikt. Ik wil natuurlijk mijn hand er niet voor omdraaien om mijn hok, hoeveelheden en materialen te berekenen in ons eigen calculatie programma. Gelukkig heeft het systeem hiervoor de mogelijkheid tot een vrije calculatie. Maar na vier koppen koffie en een dito aantal verwijtende blikken van de moeder van de kleine terrorist omdat ik nog steeds niet naar de bouwmarkt was, ben ik maar gestopt. Waarom? Omdat ik niet de kennis en ervaring heb om een calculatie te maken. Klunzigheid?


Toch is voor ieder bouwproject een goede calculatie een randvoorwaarde voor succes.


De sleutel tot succes
Metacom Calculatie XE ondersteunt bij het maken van die goede calculatie. Binnen Metacom is calculatie de basis voor het plannen van activiteiten en, als de uitvoering nadert, het plannen van middelen die nodig zijn om het werk te realiseren. De integratie van calculatie met planning en uitvoering maakt het pakket uniek in zijn soort. Maar het essentiële ingrediënt van een goede calculatie is niet de software zelf. Het is de kennis en ervaring van de calculator, die met zijn (of haar) kennis en inzicht de posten onderbouwt, inschat waar risico’s ontstaan en hoe deze beheerst kunnen worden. Deze kennis is uniek en moeilijk vervangbaar. Vrijwel ieder bedrijf waar ik mee spreek, geeft aan dat het aantrekken van goed personeel in de huidige markt bijna ondoenlijk is. Andersom geredeneerd, het vasthouden van personeel moet juist nu topprioriteit zijn. Dit lukt niet met goede arbeidsvoorwaarden; er is immers altijd wel een plek waar meer salaris betaald wordt. Het lukt door medewerkers kwaliteit te laten leveren door hen met kwaliteit te laten werken. Het is niets voor niets dat we bij VanMeijel vaak worden gebeld door een bedrijf dat een calculator heeft aangenomen die wil werken met Metacom Calculatie XE omdat hij dat vroeger ook deed. En dat bedrijf wil voorkomen dat die calculator volgend jaar weer opzegt. Medewerkertevredenheid weegt dan zwaar. En vaak is dat sneller realiseerbaar dan je denkt. Metacom draagt zo niet alleen bij aan het maken van perfecte calculaties, maar ook om personeel te binden en uitstroom te voorkomen. 

Mijn konijnenhok is af. Af? Nou…, eigenlijk stond er bij de bouwmarkt een hele mooie aanbieding. Met twee aparte compartimenten. De rust is weergekeerd. Om te zorgen dat ze nu tam worden, knuffelen we iedere dag een tijd met ze. Zo worden zij blij van ons, en binden ze zich aan ons. Konijnen blij, dochter blij. En dat knuffelen? Dat zouden bedrijven ook moeten doen om personeel aan zich te binden. 

 


 

gerelateerde blogs

Evenementen

Webinar_materieelverhuur_klein

Webinar | Materieelverhuur in Metacom: een optimaal proces

Materiaal en materieel zijn kostbare activa binnen jouw organisatie. Dit wil je goed kunnen beheren, om het zo optimaal mogelijk in te zetten. Waar is het, wat kost het, wat zijn de opbrengsten? Optimaliseer daarom je materieelverhuur proces met Metacom.

Lees verder

case studies

Weverling gaat voor een optimale bedrijfsvoering met Metacom

bekijk de case study

nieuws

Recyclepro.artikel_(1)_.png

Veelzijdig familiebedrijf zet in op papierloos werken

Ruim twaalf jaar geleden al zette Reko Raalte de eerste stappen om met behulp van software van VanMeijel interne processen verder te stroomlijnen. Het veelzijdige familiebedrijf maakt nu met diezelfde ICT-partner een verdere digitaliseringsslag en kan op bijna alle afdelingen volledig papierloos werken.

Lees verder