0527 61 47 67
Stuur ons een e-mail
Support
Aanmelden nieuwsbrief

naar overzicht

Blue Monday in de bouw | Cobouw column

cobouw-column-header-bluemonday

20 januari was het Blue Monday. Ze zeggen dat dit de meest deprimerende dag van het jaar is. De dag dat je geld toch echt op is na de dure decembermaand, en je nog een week moet wachten op nieuw salaris. De dag dat je constateert dat je, zoals elk jaar, gefaald hebt in het volhouden van je goede voornemens. En meestal is het ook nog koud, grauw en grijs buiten. Het is de collectieve baaldag van het jaar. Of toch niet?

Waar maar weinig mensen bij stilstaan is dat Blue Monday bedacht is door een marketingbureau. Het is een geconstrueerde, op fantasie gebaseerde marketingstunt, om in de slappe januari maand toch nog wat reizen en andere spullen te kunnen verkopen. Ik ontving van verschillende bedrijven nieuwsbrieven met als onderwerp bijvoorbeeld “Blue Monday dipje, Gabe?” en “Maak van Blue Monday een funday”. Er stonden mooie aanbiedingen in om mijn depressieve gevoelens te lijf te gaan. 

Nu viel dat Blue Monday gevoel bij mij wel mee. Maar als je niet uitkijkt dan kun je jezelf in de put praten op Blue Monday, op basis van een verzonnen verhaal. 

PFAS- en stikstofcrisis: je bepaalt zelf in hoeverre je je uit het veld laat slaan

In de bouw hebben we momenteel te maken met de gevolgen van PFAS- en stikstofcrisis. In tegenstelling tot Blue Monday, is dat geen verzonnen verhaal. De gevolgen zijn reëel en voor veel projecten en bedrijven ernstig. De vraag is echter of we hier in de sector collectief depressief van worden. 

Ik denk dat, net als op Blue Monday, je in grote mate zelf bepaalt in hoeverre je je uit het veld laat slaan. Als mens kunnen we kiezen hoe we met situaties omgaan. We kunnen in de slachtofferrol stappen en blijven benadrukken hoe we worden benadeeld door de wet- en regelgeving, de politiek en allerlei andere externe factoren waar we weinig of geen invloed op hebben. 

We kunnen er ook voor kiezen om de situatie zoals die is als feit te accepteren en van daaruit te kijken wat we wél kunnen doen. We kunnen er voor kiezen om die dingen te doen waarvan we weten dat het op lange termijn goed is voor onze bedrijven en onze opdrachtgevers. We zullen hiervoor verandering én innovatie moeten omarmen. Ik zeg niet dat het makkelijk is, maar laten we ons daarop focussen. Dan weet ik zeker dat we ook deze crisis achter ons kunnen laten en er als branche sterker uit komen.

Deze column is gepubliceerd in de Cobouw van dinsdag 28 januari 2020.

gerelateerde blogs

Zie het grote plaatje: <b>Procesintegratie</b> wordt steeds belangrijker in de bouw | <b>Cobouw column</b>

Zie het grote plaatje: Procesintegratie wordt steeds belangrijker in de bouw | Cobouw column


Mijn dochter wilde nieuwe schoenen, van een bekend sportmerk. De schoenen kostten €90 en ze had er zelf voor gespaard. Tijdens het bestellen van de schoenen heeft ze met drie bedrijfsprocessen van de sportwarenfabrikant te maken gehad: het marketingproces, het logistieke proces en de service afdeling. Vanuit marketing ontving ze een code die haar het recht gaf op 15% korting. Het logistieke proces zorgde ervoor dat de schoenen, zoals beloofd, de eerstvolgende werkdag werden bezorgd. Dat liep dus zoals gepland. De service-medewerker die ze sprak was vriendelijk, toonde compassie en dacht mee aan een oplossing van haar probleem.

Evenementen

Webinar_Header_Essentials_klein

Webinar | Digitaal bouwen nu ook voor MKB bedrijven

Als ondernemer in de bouw of infra heb je dagelijks te maken met verschillende uitdagingen. Projecten worden steeds gecompliceerder en opdrachtgevers stellen steeds meer eisen. Daarnaast leven we in een tijd waarin technologische vooruitgang overgaat in de hoogste versnelling. Digitale toepassingen spelen een steeds grotere rol in alles wat we doen en wat we realiseren. Ook in de bouw.

Lees verder

case studies

Header_vanlenthedalfsen_klantcase

‘In control’ met digitale werkbonnen

bekijk de case study

nieuws

Vink_live_Vanmeijel

Nieuwe B.V. zelfde ERP: Vink Aannemingsmaatschappij B.V. nu ook live met Metacom

Vink is niet gewoon één bedrijf. De Vink Holding bevatte tot kort geleden een afvalverwerkingsbedrijf, een transportbedrijf, een aannemingsbedrijf, een Milieutechnisch Adviesbureau, betonbedrijf én installatiebedrijf. Per afgelopen 1 juli gingen de aannemingsmaatschappij en het milieutechnisch adviesbureau op eigen voet verder. En daar hoort ook een nieuwe ICT omgeving bij.

Lees verder