0527 61 47 67
Stuur ons een e-mail
Support
Aanmelden nieuwsbrief

naar overzicht

Betere bedrijfsanalyses? Verhoog je datakwaliteit (en zò kun je dat meten)

Blog-header-DataKwaliteit-1500x750.png

Big data, Business Intelligence, data analytics: termen die we dagelijks tegenkomen in onze wereld die draait om innovatie en technologie. Veel organisaties zijn druk met het verzamelen van data. Want op data kunnen we sturen en beslissingen baseren. Toch? Wil je écht meer uit je organisatie en je investeringen halen, dan is datakwaliteit essentieel. De kwaliteit en volledigheid van data kun je meten en borgen. Door validaties in te stellen kun je kwaliteit afdwingen met parameters en business rules. Ook Metacom zit boordevol data en is big data. In deze blog vertel ik je meer over dataverwerking, databeheer en data analyse.

Datakwaliteit: beheersen is vooruitzien
Met goede datakwaliteit haal je meer uit de organisatie. Een hoge kwaliteit van data stelt een organisatie in staat om betere of volledige analyses te doen. Denk aan CRM, KPI’s en Analytics, maar ook kan het leiden tot besparingen op bijvoorbeeld inkoop- en productiekosten. Toch gebeurt het vaak dat organisaties data verzamelen ‘om het data verzamelen’. Het waarborgen van de kwaliteit krijgt te weinig aandacht en wordt vaak gezien als “iets voor de afdeling IT”.

Metacom, bolwerk van (big) data
Bij VanMeijel hechten we waarde aan datakwaliteit. Ons hele platform Metacom is immers big data. Een schat aan verzamelde en opgeslagen informatie die wordt uitgewisseld tussen bedrijven en waarop men analyses maakt. Daarom is het belangrijk dat de kwaliteit van deze data goed is, zodat deze ook bruikbaar is ter ondersteuning van business intelligence, voor rapportage doeleinden en andere output.

Zorgen voor een goed databeheer
Een eerste voorwaarde voor het borgen van datakwaliteit, is een goede indeling van de rechten conform de administratieve organisatie / interne controle (AO/IC).

Hoe borg je vervolgens de kwaliteit en veiligheid? Met datavalidatie. Dit is een proces waarmee je tevens de juistheid van data kunt vaststellen, zodat deze geen fouten bevat voor bijvoorbeeld het gebruik in transactiedocumenten en verklaringen. Incorrecte data heeft immers weinig waarde en heeft een negatieve invloed op bedrijfsprocessen. Ook pak je met validatie overbodige data aan en voorkom je dat je CRM verkeerde interpretaties maakt.

Ook een goed gebruikersbeheer (met een juiste indeling op groepen, rollen en functies) kun je borgen. Dit kan met een rechtenbeheer wat voldoet aan de eerder genoemde AO/IC. De volgende vragen komen hier bijvoorbeeld aan bod: heeft iedereen de juiste rechten? Zit elke gebruiker in de correcte gebruikersgroep? Heeft iedereen toegang tot het juiste bedrijf, en tot de projecten waarvoor diegene verantwoordelijk is? Je kunt hiervoor rollen en permissies gebruiken, maar je kunt ook validaties en fiatteurs bij stadia instellen. 

Toepassing van business rules
In Metacom kun je in de transactiedocumenten allerlei validaties aan- of uitzetten. Vindt de transactie in de correcte periode plaats? Zijn de inkoop- of financiële verklaringen geldig voor deze transactie van dit inkoopcontract? Is de verkoopfactuur binnen de debiteurenlimiet? Kortom, talloze mogelijkheden om parameters in te stellen waaraan een transactie moet voldoen.

Dit geldt ook voor de validatie onder de stadia van een entiteit. Hier zijn business rules gebouwd, waaraan een entiteit bij een stadium ophoging moet voldoen. Business rules zijn validaties of bepaalde cellen correct zijn ingevuld. Zijn bijvoorbeeld de eenheden of kostensoorten gevuld per inkoopcontract? En welke componenten zijn allemaal belangrijk bij het vastleggen van de inkooporder? Ook wordt er bijvoorbeeld bij relaties een controle op dubbele invoer gedaan, en wordt er gekeken of een relatie met een transactie naar het archief mag.

Meten is weten!
Data meten is belangrijk: want een meting zegt iets over de kwaliteit van data en dus over de analyses die je doet. Het is dé bedrijfsinformatie waarop je voorspellingen doet. Datakwaliteit is in die zin van belang voor iedereen die met informatie werkt: van projectleiders tot managers en financieel controllers. En wat is de kracht van analyses, als je niet weet tegen welke validaties , welke indeling van groepen, functies en rollen deze data is verwerkt?

Zorg dus voor een goed datamanagement en datakwaliteit. Een organisatie die zijn datamanagement op orde heeft, van verwerking tot en met de analyse, heeft sneller en beter inzicht. Hiermee kan je eerder anticiperen op de ontwikkelingen en trends in je bedrijf én markt.

 

gerelateerde blogs

5 redenen waarom uitvoerders <b>actuele informatie</b> nodig hebben tijdens hun <b>bouwprojecten</b>

5 redenen waarom uitvoerders actuele informatie nodig hebben tijdens hun bouwprojecten

Er komt veel kijken bij de uitvoering van een bouwproject. Zo is er veel informatie waarover gecommuniceerd wordt met verschillende personen. Een goede communicatie is belangrijk voor een mooi resultaat. Daarom is het essentieel dat iedereen beschikt over actuele informatie. In deze blog geef ik je 5 redenen waarom het beschikken over actuele informatie jouw bouwproject vooruit helpt.

Evenementen

Webinar_materieelverhuur_klein

Webinar | Materieelverhuur in Metacom: een optimaal proces

Materiaal en materieel zijn kostbare activa binnen jouw organisatie. Dit wil je goed kunnen beheren, om het zo optimaal mogelijk in te zetten. Waar is het, wat kost het, wat zijn de opbrengsten? Optimaliseer daarom je materieelverhuur proces met Metacom.

Lees verder

case studies

Realtime inzicht in logistieke planning

bekijk de case study

nieuws

VanVelsen-mtco

Digitaliseren van kritische bedrijfsprocessen essentieel voor veel bedrijven in de gww | Van Velsen Reflectielijnen

“Duizenden werkopdrachten per jaar en een veelvoud aan werkdocumenten die van de buiten- naar de binnendienst gaan en verwerkt moesten worden. Dat kan handiger”, dacht Jasper van Wilsem, controller bij Van Velsen Reflectielijnen (VVR). Het bedrijf is gespecialiseerd in het aanbrengen van belijning en markering. Vanaf 2018 heeft VVR met Van Meijel Automatisering een ware professionaliseringsslag ingezet, waarbij diverse documentstromen gedigitaliseerd zijn, waaronder het werkbonnenproces.

Lees verder