0527 61 47 67
Stuur ons een e-mail
Support
Aanmelden nieuwsbrief

naar overzicht

Digitaal bouwen: de belangrijkste ontwikkelingen op een rij

Blog_DigitaalBouwen-deVoordelen

“Alle bedrijven worden softwarebedrijven,” zo begint de Cobouw special Bouw & ICT. Ja, ook in de bouw. Alles gaan we digitaliseren via het internet, we koersen op big data en proberen met allerlei programma’s en apps de risico’s van processen zo klein mogelijk te maken. Digitalisering, het is een hot issue: net als BIM en ketenintegratie. Welke kansen doen zich voor?

Meegaan met de flow van digitalisering kan nog een hele opgave zijn voor de sector die van oudsher een conservatief imago heeft. Toch zien we dat de technologische ontwikkelingen hun weg vinden naar de praktijk: tijdens het ontwerp, bij het bouwen zelf, en daarna tijdens het gebruik. Innoveren vraagt om lef. We hebben voor u op een rij gezet welke technologieën duidelijk de kop opsteken in de bouw.

1# BIM
BIM is zo langzamerhand verankerd in het bouwjargon. Het is dé manier van werken waarbij alle betrokken partijen bij een bouwwerk op basis van dezelfde informatie kunnen ontwerpen, bouwen en beheren. Steeds meer bedrijven maken BIM onderdeel van de bedrijfsstrategie om efficiënter te werken. Het aantal toepassingen van BIM heeft een vlucht genomen en is het de tijd om de volgende stap te zetten.

Het is nu zaak om de verschillende disciplines en processen rondom een bouwproject te integreren. Momenteel zien we nog teveel eilandvorming rondom de toegepaste systemen tijdens het bouwproces. Voor een goede afstemming, zonder gegevensverlies en dubbele invoer van gegevens, is het noodzakelijk het 3D-model te verbinden met de calculatie, werkvoorbereiding en uitvoering.

2# Internet of Things
Fysieke objecten worden steeds vaker geïntegreerd in een virtuele omgeving en zijn onderling met elkaar verbonden om informatie uit te wisselen. Ook elementen in de bouw worden uitgerust met sensoren. Een voorbeeld: machine-gegenereerde data komt via internet rechtstreeks in de bedrijfsadministratie terecht. Denk aan een shovel waarbij middels de sensoren de CO2 uitstoot en het aantal kilometers bijgehouden wordt. Internet of Things realiseert zo realtime communicatie tussen bedrijf en machine. Alle input is al beschikbaar op het moment van uitvoering. Dit zorgt ervoor dat handmatige registraties en bonnen schrijven op den duur verleden tijd is.

3# Cloud Computing
We stellen steeds hogere eisen aan de beschikbaarheid, performance en veiligheid van data. De cloud kan een onbeperkte hoeveelheid data over een potentiële bouwlocatie bevatten. Wij zien een sterk groeiende behoefte dat data altijd, op elke plaats en voor alle gewenste partijen inzichtelijk moet zijn. Daarom zijn IT systemen steeds vaker standaard in de cloud te vinden: zo heb je op elk gewenst moment, vanaf elk apparaat toegang tot bedrijfskritische informatie.

4# Machine Learning
Machine Learning is gericht op het vinden van patronen en verbanden in grote hoeveelheden data, oftewel ‘Big Data’. De patronen zijn vindbaar met behulp van algoritmes en technieken. Het model kan ‘leren’ op basis van voorgeprogrammeerde regels: Door een continue of periodieke aanvoer van data zal het model steeds nieuwe patronen of verbanden vinden. Op basis hiervan kunnen realtime of toekomstige voorspellingen worden gedaan. Deze voorspellingen worden steeds betrouwbaarder, doordat het model constant nieuw aangevoerde data ontvangt en zo steeds de voorspelling bewerkt. We verwachten vele interessante toepassingsmogelijkheden van Machine Learning. Denk bijvoorbeeld aan het voorspellen van de juistheid van een urenbriefje.

Start met innoveren
Dit is een greep uit de trends die we momenteel om ons heen zien. Daarnaast zijn er nog veel meer ontwikkelingen natuurlijk: denk bijvoorbeeld aan 3D printing, robotisering en augmented reality. De uitdaging is nu om een visie te creëren op deze ontwikkelingen. Bouwen deed uw organisatie altijd al. Maar nu is innoveren meer dan ooit belangrijk: het is meebewegen of afhaken. Dus welke impact heeft de technologische ontwikkelingen op de mensen en processen in uw organisatie? En de toegepaste systemen?

Wij zijn u graag van dienst door hierover met u van gedachten te wisselen. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Wanneer gaat u starten met innoveren?

 

gerelateerde blogs

Evenementen

Webinar_Header_Essentials_klein

Webinar | Digitaal bouwen nu ook voor MKB bedrijven

Als ondernemer in de bouw of infra heb je dagelijks te maken met verschillende uitdagingen. Projecten worden steeds gecompliceerder en opdrachtgevers stellen steeds meer eisen. Daarnaast leven we in een tijd waarin technologische vooruitgang overgaat in de hoogste versnelling. Digitale toepassingen spelen een steeds grotere rol in alles wat we doen en wat we realiseren. Ook in de bouw.

Lees verder

case studies

Header_vanlenthedalfsen_klantcase

‘In control’ met digitale werkbonnen

bekijk de case study

nieuws

Vink_live_Vanmeijel

Nieuwe B.V. zelfde ERP: Vink Aannemingsmaatschappij B.V. nu ook live met Metacom

Vink is niet gewoon één bedrijf. De Vink Holding bevatte tot kort geleden een afvalverwerkingsbedrijf, een transportbedrijf, een aannemingsbedrijf, een Milieutechnisch Adviesbureau, betonbedrijf én installatiebedrijf. Per afgelopen 1 juli gingen de aannemingsmaatschappij en het milieutechnisch adviesbureau op eigen voet verder. En daar hoort ook een nieuwe ICT omgeving bij.

Lees verder