0527 61 47 67
Stuur ons een e-mail
Support
Aanmelden nieuwsbrief

naar overzicht

3 nieuwe inzichten om controle én invloed te krijgen op de resultaten van je bedrijfsvoering

Projecten in de bouw kenmerken zich door kleine marges. Deze marges staan ook nog eens onder druk door de wijze van uitvoering en de onderliggende contracten. Het gevolg? De aannemer loopt een groter risico dan voorheen. Dit vraagt kortom om meer inzicht: in je voortgang, in de kosten en in de ontvangen betalingen. Want alleen door heel kort op de bal te spelen, kun je invloed uitoefenen op deze cijfers én, waar nodig, tijdig ingrijpen...

Het is dus de hoogste tijd om meer controle te krijgen over je bedrijfsvoering. Gelukkig zijn er nieuwe inzichten beschikbaar om je hierbij te helpen.

Inzicht 1: Van kijken naar het verleden, naar kijken in het heden én toekomst
Omdat je risico’s loopt in je project, heb je continu vragen waarop je graag antwoord wil: Wat is de productie? Zijn de facturen betaald? Wordt er winst of verlies gemaakt?

Om antwoord te krijgen op deze vragen zie je vaak binnen bouwbedrijven dat overal gegevens vandaan worden gehaald door verschillende medewerkers, om deze vervolgens samen te stellen in een Excel rapportage. Dat is veel werk. Daarom wordt er vaak maar eens per maand, of hooguit per week, gerapporteerd. Op deze manier loop je dus altijd achter de feiten aan: je kijkt immers naar de stand van zaken in het verleden. Het risico? Belangrijke veranderingen binnen je projecten krijg je te laat óf zelfs helemaal niet binnen, met alle gevolgen van dien. Het kan het verschil betekenen tussen zwarte of rode cijfers.

Om dit te voorkomen zul je dus moeten weten wat nu, op dit moment, de stand van zaken is. Doordat je weet wat de stand van vandaag is en de stand van gisteren, kun je verder met een redelijke zekerheid voorspellen wat de stand van morgen zal zijn. Op basis van deze voorspellende trends kun je veel beter inschatten of een project goed loopt. Of niet. Dit vraagt wel om een andere manier van rapporteren: geen Excel, maar een veel fundamentelere manier van rapporteren. Dit kan bijvoorbeeld met dashboards.

Inzicht 2: Houd tijd over om bij te sturen
Naast het oplossen van bovenstaande problematiek, heb je met een dashboard oplossing nog veel meer voordelen binnen handbereik.

Zoals gezegd kost het in de huidige manier van werken veel tijd om een rapportage te maken. Met de nieuwe manier van werken hoef je gelukkig geen tijd meer te steken in het maken van de rapportage: de vastgelegde informatie wordt automatisch bijgewerkt in een dashboard met daarin de KPI’s en grafieken die voor jou belangrijk zijn. Het blijft uiteraard wel noodzakelijk dat mensen goed hun gegevens bijhouden om goed (lees: volledig) te worden geïnformeerd.

Door deze ontwikkeling houd je dus veel meer tijd over de informatie te analyseren en om echt te kunnen sturen op basis deze informatie. Het besluitvormingsproces zal hierdoor enorm worden verkort. Als je bijvoorbeeld constateert dat een project verliesgevend is, of dat op basis van de trend dreigt te worden, omdat de inkopen hoger zijn dan gebudgetteerd, kun je direct aan de slag om het probleem te verhelpen. Het mooie? Dat je op elk willekeurig moment kunt inloggen om te zien hoe je bedrijf en projecten er voorstaan. Zo ben je pas echt in controle.

Inzicht 3: Ieder zijn eigen kijk op informatie
De rapportages die in Excel worden gemaakt kenmerken zich veelal door 1) een gebrek aan overzicht en 2) het ontbreken van de mogelijkheid om alleen datgene te presenteren wat voor jou interessant is en invloed op kunt uitoefenen. Het gevolg: de betrokkenheid bij de rapportage neemt af.

Biedt medewerkers dus de mogelijkheid om zelf hun eigen dashboards te samenstellen. Zo kunnen zij kiezen welke informatie voor hen belangrijk is om op te sturen en waar zij direct invloed op kunnen uitoefenen. Hierdoor zal het gebruik van analyses toenemen en komt er meer bewustwording over het werk dat wordt geleverd.  Medewerkers voelen zich meer verantwoordelijk voor de resultaten die zij voor zich krijgen en zijn meer bereid om voor betere resultaten te zorgen. Dit heeft direct effect op het bedrijfsresultaat.

Aan de slag?
Wil je dus meer controle én invloed krijgen op de resultaten van je bedrijfsvoering? Hoogste tijd om dan aan de slag te gaan met de besproken inzichten. De techniek is er, je hoeft het alleen maar te gaan gebruiken.
Meer weten? Kijk dan de webinars terug over de projecten en financiën dashboards.

gerelateerde blogs

<b>5 valkuilen</b> voor het gebruik van dashboards… <b>en hoe dit te veranderen</b>

5 valkuilen voor het gebruik van dashboards… en hoe dit te veranderen

De afgelopen jaren hebben bedrijven veel geld, tijd en energie gestoken in het creëren van rapportages. Dé basis waarop een organisatie besluiten kan nemen. Toch blijkt uit onderzoek dat Nederlandse managers de ontvangen rapportages maar een 6 geven, en dat slechts 10% van de organisaties rapportages daadwerkelijk gebruikt. Waar komt dit door? En nog belangrijker: hoe kan dit veranderen?

 De toekomst van <b>data analyse</b>

De toekomst van data analyse

Door de opkomst van nieuw beschikbare technologieën is er de afgelopen vijftien jaar een grote markt ontstaan voor het grafisch presenteren van informatie. Hiermee wordt de vraag naar het sneller en eenvoudiger analyseren van data op basis van KPI’s ingevuld. Er zijn echter nieuwe veelbelovende ontwikkelingen op dit gebied. Welke dit zijn? En welke voordelen deze bieden ten opzichte van de bestaande analyse software? Om dat goed uit te kunnen leggen, gaan we eerst terug naar de huidige situatie.

Evenementen

Webinar | Tips & tricks middelenplanning | Deel 2

We werken continu aan verbeteringen voor de middelenplanning in Metacom. Na een eerste webinar vol tips & tricks, staan we tijdens deze tweede webinar stil bij nog meer nieuwe ontwikkelingen én geven we je verdere handvatten om meer uit het gebruik van het planbord te halen.

Lees verder

case studies

Van Werven realiseert zelf procesinnovaties met Metacom Online

bekijk de case study

nieuws

Next 2018: dit gaan onze gastsprekers jou laten zien over digitaal bouwen

Digitaal bouwen: dat is waar Next 2018 om draait. Op dinsdag 13 november nemen verschillende specialisten en mensen uit de praktijk je mee in de mogelijkheden van digitaal bouwen. Digitalisering van het bouwproces leidt tot betere resultaten. Hoe? Dat laten we je zien met concrete voorbeelden uit de praktijk. De gastsprekers van Next 2018 vertellen het je zelf.

Lees verder